Tribunal de Comptes

Aragonès: «No hi ha cap motiu per què els instruments d'aval siguin rebutjats»

El president agraeix els anys de "compromís" dels tres consellers dimissionaris de l'Institut Català de Finances

per I.M., Barcelona | 24 de juliol de 2021 a les 14:21 |
Pere Aragonès en la seva visita a Terrassa | Oficina del President
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dissabte la legalitat i "solidesa jurídica" de l'aval de l'Institut Català de Finances (ICF) per fer front a les fiances imposades pel Tribunal de Comptes a la trentena d'exalts càrrecs per l'acció exterior entre el 2011 i el 2017.

En aquest sentit, ha dit que el Govern no contempla "cap opció" que no sigui la seva acceptació per part de l'organisme i també del Consell de Garanties Estatutàries, que ha d'emetre el seu dictamen al respecte la setmana vinent (a petició de PSC, Cs i PPC). Sobre la dimissió de tres membres de la direcció de l'IICF abans de la votació sobre la concessió de l'aval de 5,4 MEUR, Aragonès els ha agraït els anys de "compromís" amb l'organisme públic.


De visita a Terrassa, Pere Aragonès ha defensat aquest dissabte l'aval de l'ICF als 5,4 milions d'euros de fiança que sol·licita el Tribunal de Comptes espanyol. "Són plenament legals, d'acord amb un decret llei del qual tothom reconeix la seva solidesa jurídica", ha assegurat. El president entén així que no hi ha motius per què l'organisme pugui rebutjar aquest "mecanisme", ni tampoc per a un pronunciament contrari per part del Consell de Garanties Estatutàries, que te fins el 29 de juliol per emetre un dictamen sobre la qüestió tal com li ha sol·licitat tres grups parlamentaris. El Parlament, al seu torn, votarà aquesta mateixa setmana el decret del Govern que preveu la creació dels fons que ha d'avalar l'ICF.

Preguntat pel fet que tres membres de la direcció de l'Institut Català de Finances dimitissin aquesta setmana just abans de la renyida votació sobre la concessió de l'aval, el president s'ha limitat a "agrair a tothom la tasca que s'està duent a terme a qualsevol dels organismes públics". I en l'agraïment, hi ha inclòs també "les persones del consell d'administració de l'ICF que han fet una tasca molt important els darrers anys. Només puc tenir paraules d'agraïment pel seu compromís".


Un cop més, Aragonès ha defensat que des de la Generalitat es doni "la protecció que jurídicament pertoca a persones que han actuat en l'exercici del seu càrrec i d'acord amb la llei". "El Govern de Catalunya protegeix els seus servidors públics ara i en el passat", ha insistit, abans de qualificar de "persecució política" i "inquisició econòmica" la reclamació d'un tribunal que considera "instrumentalitzat per la dreta nacionalista espanyola". "Ni el mateix TC va qüestionar, quan ho va examinar en el pasat, el que estava fent la Generalitat a nivell d'acció exterior; la persecució és perquè som independentistes", ha etzibat.

Reunió amb l'alcalde Ballart


Aragonès s'ha reunit aquest dissabte amb l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, a l'Ajuntament de la ciutat, i després han visitat junts el Mercat de la Independència de la ciutat vallesana. Després de la reunió, Ballart ha demanat al president que "explori la possibilitat" de trobar un espai polític d'interlocució directa entre els alcaldes metropolitans amb la Generalitat, per fer front als molts reptes que aquesta "gran regió" té per davant. El president s'hi ha compromès, segons Ballart. El mateix Aragonès ha emplaçat l'alcalde a reunir-se després de l'estiu en una trobada "bilateral".

 

Participació