Terrassa demana a la Generalitat ser declarat municipi amb mercat d'habitatge «tens»

La mesura permet limitar el preu del lloguer i evitar-ne l'augment

23 de juliol del 2021
Actualitzat a les 10:01h
El ple municipal de Terrassa ha aprovat aquest divendres demanar a la Generalitat de Catalunya considerar la ciutat com a municipi amb un "mercat d'habitatge tens". Aquesta denominació permet aplicar la congelació i retenció de l'augment dels preus de l'habitatge. Hi han votat a favor Tot per Terrassa, Esquerra Republicana, PSC i Junts. Ciutadans s'hi ha abstingut.

El setembre del 2020, el Parlament va aprovar la llei 11/2020, amb què els municipis declarats com a zona de "mercat d'habitatge tens" poden limitar el preu del lloguer i limitar-li per l'índex de referència. La llei es basa en les despeses dels propietaris en la rehabilitació dels habitatges i exclou els petits tenidors amb ingressos de menys de 2.000 euros al mes, renda inclosa.

La regidora d'Habitatge, Lluïsa Melgares ha apuntat que el sou ha pujat "30 vegades més que els salaris" i això ocasions "dificultats en l'accés de l'habitatge i desnonaments". A Terrassa, els lloguers han pujat, segons Melgares, un 9% en cinc anys, i aquesta mesura aturaria aquesta pujada acusada. Municipis com Sant Cugat i Badalona ja han estat declarats municipis amb "habitatge tens".

Segons Melgares, als municipis on s'aplica aquesta llei, el lloguer ha baixat un 4%, i als municipis on no hi és present, han pujat un 1,4%. Això demostra que la mesura, ha afegit, "funciona" i n'ha destacat que té com a objectiu que els lloguers no pugin pel bé de la classe mitjana, "que cada cop és més pobra".