La UPC analitzarà els episodis de pudors a Vacarisses

El conveni firmat amb l’Ajuntament té l’objectiu d’identificar l’origen de les olors i l‘impacte en la ciutadania

M.R.
09 de juliol del 2021
Reunió del ple municipal el passat juny
Reunió del ple municipal el passat juny | Ajuntament de Vacarisses
La Junta de Govern de Vacarisses ha aprovat un conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per monitorar els períodes de males olors gràcies a una xarxa de sensors ubicats en diferents àrees habitades del municipi. L'estudi es durà a terme a través de la recollida de compostos orgànics volàtils (COV) amb la captació de mostres d'aire i posterior anàlisi química al laboratori.

L'objectiu del conveni és trobar l'origen i determinar l'impacte de les potencials activitats emissores de les olors en diferents zones de la localitat. Per assolir l'objectiu, durant els episodis de pudors es farà un control químic per veure la quantitat i qualitat dels compostos orgànics volàtils (COV) que circulen per l'aire.

L'anàlisi d'aquests compostos és clau per determinar si només comporten mala olor o poden ser nocius per a la ciutadania. Aquest estudi de l'aire encarregat a la UPC està programat que tingui una durada d'uns tres anys, de 2021 fins a 2024, presentant vàries fases a realitzar per diferents àrees del municipi amb un cost total de 65.642,50 euros.

En un període d'un any, concretament de juny de 2020 fins al juny d'enguany, l'Ajuntament de Vacarisses ha recollit un total de 876 queixes de la població per males olors. Aquestes s'han traslladat a diferents empreses i institucions, entre elles les explotadores de l'abocador de Coll Cardús i del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental. Pel que fa a les institucions, s'ha informat al Consorci de Residus del Vallès, l'Agència Catalana de Residus i al Departament de Qualitat Ambiental de la Generalitat.