Medi ambient

La producció vinícola tornarà a ser una realitat a Terrassa

La reinserció de varietats autòctones com el cep Terrassenc és un dels objectius del projecte

per M.R., Terrassa, Catalunya | 9 de juliol de 2021 a les 09:00 |
Es vol recuperar en una zona de l'Anella Verda de Terrassa. | Aj. Terrassa
Durant la primera meitat del segle XIX, 68% de la superfície conreada al Vallès Occidental es dedicava a la vinya, i la ciutat de Terrassa era una de les terres més pròsperes per al seu cultiu. Juntament amb Sabadell, representaven el 17% de la producció de la província de Barcelona. Però la plaga de la fil·loxera i la forta industrialització al segle XX van fer desaparèixer el patrimoni agrícola local.

Ara, l’Ajuntament vol recuperar la tradició vitivinícola de la ciutat amb un projecte que pretén plantar vinyes en una de les parcel·les de Mossèn Homs, ubicada a l’Anella  Verda. A més de recuperar la producció vinícola, un dels objectius estrella és la recuperació del cep Terrasenc, una varietat autòctona que dona raïm negre i és resistent al fred i les plagues.


Per a complir amb l’objectiu, es plantaran 4.500 ceps en una finca d’1,6 hectàrees. La Junta de Govern adjudicarà el seu arrendament en un període de deu anys, prorrogable a 30 com a màxim i es farà càrrec de les despeses de preparació de la parcel·la. Per la seva part, el llogater s’encarregarà del manteniment de la vinya i estarà obligat a dedicar un 10% dels ceps al cultiu experimental per a la recuperació de la variant local.

Durant la presentació del projecte el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Carles Caballero, ha declarat que aquesta és una iniciativa de recuperació de la memòria històrica. També ha afegit que ‘podria ser un incentiu perquè els grans propietaris de finques apostessin per la vinya i, d’aquesta manera, divulgar el nom de Terrassa arreu’.


A més, el Consistori vol iniciar un projecte de participació ciutadana per a la localització de les vinyes que puguin aparèixer pel mig del bosc mitjançant les xarxes socials de Medi Ambient o el correu electrònic de l'Anella Verda. 
 

 

Participació