Unanimitat al ple per fer de Terrassa «ciutat lliure d'amiant»

Tots els grups voten a favor de la proposta de Junts per eliminar aquest material cancerígen

Canonades fabricades amb amiant
Canonades fabricades amb amiant | ACN
23 de juny del 2021
Eliminar tota construcció d'amiant que pugui haver-hi a Terrassa. Aquest és l'objectiu d'una proposta de resolució que tots els grups municipals de l'Ajuntament han aprovat. Junts per Terrassa (JxT) la presentava al·legant que la pols que desprèn aquest material és cancerígena i provoca més d'una desena part de tots els càncers de pulmó i d'altres modalitats, com el de laringe o esòfag.

Així, amb l'objectiu de combatre aquest "greu problema", el ple en bloc aposta per una Terrassa "lliure d'amiant" i creu que el canvi ha de començar per l'administració local. Per això, s'ha votat a favor d'elaborar un pla per erradicar-lo, començant per un cens d'edificis de la ciutat amb estructures d'amiant com cobertes o canonades i acabar-les substituint. No hi ha hagut debat perquè s'havia arribat a un acord abans de la sessió plenària.

La proposta ve acompanyada d'altres mesures, com estudiar l'habilitació de punts de recollida del citat material a les deixalleries municipals, les subvencions per a retirar-lo, així com recompensar la seva retirada a bonificacions de la taxa de residus. A banda, la proposta també contempla instar l'Estat i la Generalitat a crear una legislació per combatre el problema.

En aquesta proposta, JxT posava Cerdanyola com a exemple, que ha patit un fort impacte a causa de la presència d'aquest element i ara lluita per a retirar-lo de la ciutat amb mesures. Per exemple, la seva deixalleria està preparada per a recollir un màxim de 80 kg per persona i existeix protocol de treball per detectar focus de fibrociment en els enderrocs, entre altres actuacions.