Més de 100 activitats amb entrada anticipada: així serà la Festa Major de Terrassa

Ja es coneix la programació d'enguany, que tindrà lloc del 2 al 7 de juliol a mig camí de la normalitat

Acte de presentació de les activitats de la Festa Major de Terrassa 2021.
Acte de presentació de les activitats de la Festa Major de Terrassa 2021. | Ajuntament de Terrassa
18 de juny del 2021
Actualitzat el 01 de juliol a les 16:36h
La Festa Major de Terrassa ja escalfa motors per retornar als carrers la gresca i l'ambient festiu. Després d'una Festa Major "confinada" el 2020 amb activitats principalment telemàtiques, la cita més esperada de l'any torna, encara marcada per la pandèmia, però molt més semblant a com solia ser fins al 2019. Amb aforaments limitats i reserva d'entrades gratuïtes, més de 100 activitats formen una programació molt variada i marcada pel segell local que ja ha estat destapada.

Els actes i esdeveniments es repartiran en una desena d'ubicacions com l'Estadi Olímpic, el Raval de Montserrat, la plaça del Rector Homs, l'Auditori Municipal o l'escola Vallès. Enguany no faltarà el Jove, ni les propostes per a tota la família. La cultura i la cultura popular, l'esport i les mostres d'art també formaran part d'una cita majoritàriament presencial. La distància de seguretat, en el context actual, serà primordial i no es descarten canvis logístics en funció de l'avenç de la situació sanitària.

En una roda de premsa al Castell de la Cartoixa, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha destacat que aquesta "no és la Festa Major que voldríem, però marca el camí de la recuperació". En aquest sentit, ha celebrat la progressiva tornada de "tot el que la Covid-19 ens va prendre" i ha destacat que la programació està formada per propostes que "recorden a festes majors passades". El pressupost, ha detallat, és de 527.000 euros.

Reserva d'entrades
Per complir l'aforament dels espais perimetrats, l'Ajuntament ha habilitat la pàgina web www.festamajorterrassa.cat, on ja es poden adquirir les entrades per les activitats. ​Alguns espectacles de cultura popular se celebraran a porta tancada, però es podran seguir per Canal Terrassa i xarxes socials.

A pocs dies de l'inici de la Festa Major, l'Ajuntament posa a disposició més entrades disponibles a les diverses activitats. Segons explica el mateix alcalde, els darrers informes tècnics han permès ampliar els aforaments dels espais. Les noves entrades es podran adquirir a partir de les 14 h d'aquest dimarts 29 de juny. 

Tenint en compte que les activitats seran gratuïtes, des de l'Ajuntament es demana "responsabilitat i solidaritat" per evitar que les persones amb entrades no hi assisteixin i deixin localitats buides. També es pot consultar informació al telèfon 93 783 27 11.

Torna la cultura popular amb públic
Un dels pals de paller de la Festa Major de Terrassa és la cultura popular, i a l'edició del 2020, es va celebrar a mitges. La gentada no va poder veure-la en directe, i es van fer retransmissions en directe dels actes més destacats. Enguany, però sí que es permetrà l'assistència de la ciutadania. Abans de la Festa Major, del 20 al 30 de juny, el Recinte Firal acollirà, amb novetats, l'exposició dels 35 grups de cultura popular, que el 2020 va celebrar la primera edició. 

Així, el divendres 2 de juliol, després del pregó de Domènec Ferran, historiador i exdirector del Museu de Terrassa, la Festa Major començarà amb l'actuació a porta oberta dels Gegants de Terrassa, els Bastoners, els Nans i també de l'Àliga i els Ministrils del Raval. Tot seguit, a les 20.30, es coneixerà el Capgròs de l'any 2021. Abans se celebrarà l'Encesa del Ciri i la Baixada del Drac.

El 2 de juliol, a les 22.30 h, hi haurà l'acte commemoratiu, a porta tancada, dels 40 anys del Raval Infernal, a les 22.30 h i a càrrec dels Diables de Terrassa i el Drac. A la programació cultural també destaca el concert de l'Orquestra de Cambra de Terrassa, el 3 de juliol a les 22 h a la plaça del Rector Homs, i la ballada de sardanes del dia 2 a les 21 h a l'Escola Pia.

Gemma Humet actuarà a l'Auditori Municipal el 4 de juliol a les 22 h. A més, el tradicional castell de focs de Festa Major serà descentralitzat, amb cinc castells simultanis d'uns 10 minuts, el 7 de juliol a dos quarts d'onze de la nit. El 2 de juliol, a partir de les 22 h, hi haurà nit de Gospel a la plaça del Rector Homs i nit de Poesia al Teatre Principal.

Durant la Festa Major, Terrassa també traurà pit del patrimoni històric de la ciutat, amb portes obertes i visites comentades a la Seu d'Ègara, el Castell de la Cartoixa de Vallparadís, la Casa Alegre de Sagrera, i fins i tot al Sanatori (actual Parc Audiovisual de Catalunya) i al Cementiri de Terrassa.

El Jove, a l'Estadi Olímpic
Enguany, el Jove deixarà el parc de Vallparadís per celebrar-se a l'Estadi Olímpic de Terrassa les nits del 2, el 3 i el 4 de juliol. Mabel Flores serà la primera d'actuar, el dijous 2 de juliol a les 20 h. Doctor Prats seguirà la festa a partir de les 24 h. El dia 3 serà el torn de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic (20 h), i de Lildami (24 h). I per acabar, el diumenge actuaran els Sense Sal (20 h) i Miki Núñez (24 h).

Paral·lelament, l'escola també l'escola Vallès acollirà concerts. El 2 de juliol actuaran Suu (22 h), Maruja Limón (24 h) i la Mamba Sonora (01 h). El dissabte 3 de juliol serà el torn de la Balkan Paradise Orchestra (22 h), Dr Basilio (24 h) i un doble concert a la una de la matinada: Tremendo i Chacho Brodas. Les mateixes nits hi haurà actuacions de música alternativa i punxadiscos a la zona esportiva municipal de Can Jofresa.

Les activitats infantils, al parc de Sant Jordi
El parc de Sant Jordi ha estat l'espai escollit per acollir les activitats més familiars i dirigides als menuts de la família. Hi haurà espectacles de màgia, tallers i funcions de circ diàries fins el 5 de juliol. Fins i tot, hi haurà una "gran gala" de màgia, el 3 de juliol a les
12 de la nit. Els dies 6 i 7 de juliol, a partir de les 17 h, hi haurà lectura de contes.

Activitats esportives
Després d'una Festa Major del 2020 que va afectar les activitats esportives, aquest 2021 torna a agafar força: destaca la tornada de la cursa atlètica de Festa Major, en format virtual (set recorreguts de cinc quilòmetres als set districtes) que es podrà córrer del 28 de juny al 4 de juliol. Les inscripcions es poden fer en aquest enllaç.

A banda, se celebrarà el torneig de pàdel Laia Mira, un Festival de patinatge artístic al CN Terrassa, exhibicions de karate, defensa personal, kobudo, gimnàstica artística, hip hop, i zumba. També hi haurà el tradicional 3x3 de bàsquet al CN Terrassa i el Trofeu Festa Major de ciclisme.

Programa de la Festa Major de Terrassa 2021 by naciodigital on Scribd