Ajuntar les classes de P3 i P4, la solució d'una escola de Terrassa per evitar el tancament de cursos

L'escola Auró només tenia 10 preinscripcions pel curs vinent

Entrada de l'escola Auró de Terrassa, al carrer del Germà Joaquim.
Entrada de l'escola Auró de Terrassa, al carrer del Germà Joaquim. | GSV
17 de juny del 2021
Actualitzat a les 9:47h

L'escola Auró de Terrassa, centre públic ubicat al barri de Can Palet de Terrassa, s'ha hagut d'adaptar per la caiguda de les inscripcions i pel curs 2021-2022 implantarà un nou model a P3 i P4. Així, els alumnes d'aquests cursos formaran part de la mateixa classe, com ja es fa en centres amb pocs alumnes en zones amb baixa densitat de població. Així ho va anunciar dilluns la regidora d'Educació, Teresa Ciurana, a la Comissió Informativa de Cicles de la Vida.

Aquest mètode, conegut com a "cíclic" o "rural" s'utilitza per agrupar cursos i així combatre la baixa demanda, un fenomen que aquest any ha colpejat fort al centre: a la preinscripció només hi ha 10 places cobertes. A més, segons Ciurana, si la tendència es manté, l'any que ve es podria afegir P5 al mateix grup. L'objectiu és "mantenir l'escola al barri de Can Palet" i a la vegada, "fer-la més atractiva".

En aquest context, LaTorre s'ha posat amb un dels portaveus de la Plataforma d'AMPA/AFA de l'Escola Pública de Terrassa (Pepeta), Tiago Ferreira, que no critica la solució de l'Ajuntament "donades les circumstàncies", però ha assegurat que "no aboleix problemes estructurals". Pel que fa a l'escola rural, creu que és un mètode "amb precedents 'èxit arreu del territori", però afegeix que "no s'hauria d'arribar a aplicar mai" en una escola de referència d'un barri d'uns 12.000 habitants.

En aquest sentit, recorda que "no és un cas únic", sinó que és un problema "de fa temps en escoles públiques". Tanmateix, Ferreira lamenta que hi ha escoles concertades del Centre "on passa el mateix", però "des de l'administració s'amaga". De fet, des de l'entitat afirmen que l'escola amb menys preinscripcions és l'escola Creixen, al Centre, amb només sis places cobertes de les 40 disponibles. L'escola pública, en canvi "es va estigmatitzant" a causa de la zonificació, la baixa inversió i la segregació escolar, conclou.