«La Tafanera pretén ser un espai de referència de l'esquerra independentista a Terrassa»

Parlem amb Laura G., una de les impulsores del nou casal popular de Terrassa, en plena campanya de captació de sòcies per a poder finançar un local propi

Laura G., durant la presentació de La Tafanera, el passat 22 de maig.
Laura G., durant la presentació de La Tafanera, el passat 22 de maig. | Cedida
17 de juliol del 2021
La Tafanera és el nou casal popular de Terrassa. Impulsat abans de la Covid-19 i presentat oficialment el passat 22 de maig, els seus impulsors han iniciat una campanya de captació de sòcies per donar-se a conèixer i poder finançar el lloguer d'un espai on dur a terme la seva activitat.

En aquest context, LaTorre ha parlat amb una de les seves impulsores, Laura G., per conèixer de primera mà el projecte, els seus objectius més immediats, valors, així com els seus orígens. Hi pot participar qualsevol persona que combregui amb les idees exposades a l'entrevista de sota aquestes línies.

- Quan va néixer i per quin motiu, La Tafanera?

- El setembre del 2019, particular i col·lectius afins l'esquerra independentista impulsen el projecte. Era la bona després de diversos intents sense recorregut en els últims dos anys. Crèiem fermament que és un projecte necessari a la ciutat, però no va ser possible dur-lo a terme fins que no vam implicar-hi entitats. A través de trobades, xerrades i activitats culturals, volem formar xarxa i esdevenir un punt de reunió per a gent amb unes sensibilitats comunes. En definitiva, ser un espai estable de referència per l’esquerra independentista a Terrassa.

- Aleshores, per què no es va presentar fins aquest 22 de maig?

- El setembre de 2019, el projecte va renéixer amb molta potència, però poc després va arribar la Covid-19. La pandèmia ens ha afectat, però també ens ha donat el temps que no teníem per a posar unes bases sòlides a la iniciativa. Aquest temps hem pogut organitzar-nos, formar l'estructura del projecte, com crear una entitat i una junta, i fer tots els papers necessaris per a posar-lo en marxa oficialment.

- D'on sorgeix el nom de la Tafanera?

- Per una banda, homenatgem a Margarida Montllor, assassinada a Terrassa sota acusació de bruixeria. Així, fem un exercici de reivindicació històrica del paper de la dona. I per altra banda, defensem que la curiositat, l'ambició i les ganes de conèixer, creiem que són indispensables per a fer un món millor.

- Qui integra, a hores d'ara, la Tafanera? 

- Actualment comptem amb unes 65 sòcies i socis a títol particular. També ens donen suport col·lectius com Arran Terrassa, Endavant Terrassa, CUP Terrassa, la Cooperativa de Consum i Resistència de l'Atzur i la COS del Vallès Occidental.

- No existeix cap entitat d'aquestes característiques ja a la ciutat?

- La Tafanera defensa una visió compartida per diverses persones i col·lectius de Terrassa. Ara bé, vol donar a aquests grups un espai estable, consolidat i arrelat, que serveixi per teixir connexions entre projectes que ja funcionen molt bé. Creiem que ens podem complementar bé amb aquests col·lectius amb qui compartim objectius i tenim moltes ganes de treballar-hi plegats.

- Fa poc heu començat una campanya de captació de sòcies. Amb quin objectiu? 

- L'objectiu és donar a conèixer el projecte i expandir-nos per la ciutat. Volem créixer en sòcies, ja que la massa social és un motor que et permet créixer en presència, en idees i en l'àmbit econòmic. D'aquesta manera, podríem pagar el lloguer del futur local de l'entitat i finançar les activitats que tirem endavant.

- Quant haurien de pagar les persones interessades?

- La nostra proposta es basa en una quota base de 10 euros al mes, que es pot pagar trimestralment o anualment. Creiem que és assequible per a molta gent. Tot i això, no volem que sigui un impediment per a ningú i és voluntària i adaptable, tant per baix com per dalt.

- A qui criden a participar-hi? 

- A qualsevol persona, sense restriccions d'edat. N'hi ha prou amb creure que la Tafanera és necessària en una ciutat com Terrassa i sentir-se identificat amb els principis que defensem: la independència dels Països Catalans, el feminisme, l'antiracisme, l'ecologisme, l'antifeixisme i l'anticapitalisme. Creiem que aquests eixos ideològics poden convèncer a moltes persones i ens centrarem a crear discursos en aquesta línia.

- Com s'imaginen la futura seu de la Tafanera?

- Ha de tenir un espai de reunions, un magatzem, un escenari i un bar. Estem buscant un espai, i de moment no és una tasca fàcil. Prioritzem un local ben comunicat, amb vida, tant a dins com a l'entorn. I ens encantaria que es trobés al costat d'una plaça o un espai exterior ampli per a muntar-hi activitats.
 
Arxivat a