Junts proposa elaborar un pla per convertir Terrassa en «ciutat lliure d'amiant»

Es tracta d'un material cancerígen utilitzat sobretot en construcció

Canonades fabricades amb amiant
Canonades fabricades amb amiant | ACN
Redacció
15 de juny del 2021
Eliminar tota construcció d'amiant que pugui haver-hi a Terrassa. Aquest és l'objectiu d'una proposta de resolució que Junts per Terrassa (JxT) presentarà al ple municipal del mes de juny. L'amiant un mineral utilitzat en elements arquitectònics com cobertes, canonades o dipòsits d'aigua, i també en paviments, jardineres i peces de vehicles. Però s'ha demostrat que la pols que desprèn aquest material és cancerígena i provoca més d'una desena part de tots els càncers de pulmó i d'altres modalitats, com el de laringe o esòfag.

Així, amb l'objectiu de combatre aquest "greu problema", la formació aposta per una Terrassa "lliure d'amiant" i creu que el canvi ha de començar per l'administració local. Per això, proposa elaborar un pla per erradicar-lo, començant per un cens d'edificis de la ciutat amb estructures d'amiant i acabar-les substituint.

La proposta ve acompanyada d'altres mesures, com estudiar l'habilitació de punts de recollida del citat material a les deixalleries municipals, les subvencions per a retirar-lo, així com recompensar la seva retirada a bonificacions de la taxa de residus. A banda, la proposta també contempla instar l'Estat i la Generalitat a crear una legislació per combatre el problema.

Amb aquesta proposta, JxT posa Cerdanyola com a exemple, que ha patit un fort impacte a causa de la presència d'aquest element i ara lluita per a retirar-lo de la ciutat amb mesures. Per exemple, la seva deixalleria està preparada per a recollir un màxim de 80 kg per persona i existeix protocol de treball per detectar focus de fibrociment en els enderrocs, entre altres actuacions.