Ple Municipal

Junts proposa elaborar un pla per convertir Terrassa en «ciutat lliure d'amiant»

Es tracta d'un material cancerígen utilitzat sobretot en construcció

per La torre del Palau, 15 de juny de 2021 a les 17:00 |
Canonades fabricades amb amiant | ACN
Eliminar tota construcció d'amiant que pugui haver-hi a Terrassa. Aquest és l'objectiu d'una proposta de resolució que Junts per Terrassa (JxT) presentarà al ple municipal del mes de juny. L'amiant un mineral utilitzat en elements arquitectònics com cobertes, canonades o dipòsits d'aigua, i també en paviments, jardineres i peces de vehicles. Però s'ha demostrat que la pols que desprèn aquest material és cancerígena i provoca més d'una desena part de tots els càncers de pulmó i d'altres modalitats, com el de laringe o esòfag.

Així, amb l'objectiu de combatre aquest "greu problema", la formació aposta per una Terrassa "lliure d'amiant" i creu que el canvi ha de començar per l'administració local. Per això, proposa elaborar un pla per erradicar-lo, començant per un cens d'edificis de la ciutat amb estructures d'amiant i acabar-les substituint.


La proposta ve acompanyada d'altres mesures, com estudiar l'habilitació de punts de recollida del citat material a les deixalleries municipals, les subvencions per a retirar-lo, així com recompensar la seva retirada a bonificacions de la taxa de residus. A banda, la proposta també contempla instar l'Estat i la Generalitat a crear una legislació per combatre el problema.

Amb aquesta proposta, JxT posa Cerdanyola com a exemple, que ha patit un fort impacte a causa de la presència d'aquest element i ara lluita per a retirar-lo de la ciutat amb mesures. Per exemple, la seva deixalleria està preparada per a recollir un màxim de 80 kg per persona i existeix protocol de treball per detectar focus de fibrociment en els enderrocs, entre altres actuacions.








 



 

 

Participació