La Taula contra el Maltractament de la Gent Gran de Terrassa alerta: només es denuncia un de cada 24 casos

El Vallès Occidental és la comarca barcelonina amb més casos sospitosos enguany, 242

Redacció
15 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:00h
La Taula contra el Maltractament de la Gent Gran de Terrassa ha emès un crit d'alerta en forma de manifest pel Dia Mundial de la Presa de Consciència de l'Abús i Maltractament en la Vellesa, que es commemora cada 15 de juny. Es tracta d'uns maltractaments, asseguren "silenciats i normalitzats".

Citant a l'Organització Mundial de la Salut, asseguren que només es denuncia un de cada 24 casos de violència contra el col·lectiu, sigui física, psicològica, sexual, financera o abandonament. A banda, lamenten que la pandèmia ha evidenciat i agreujat les situacions de vulnerabilitat del col·lectiu.

Al text, demanen a la ciutadania de Terrassa "responsabilitat" per detectar i informar sobre situacions d'abús contra les persones grans. En aquest sentit, també emplacen a entitats socials i sanitàries de la ciutat per la "sensibilització, prevenció i atenció globalitzada" davant d'aquestes situacions.

Segons les darreres dades del Servei Local de Teleassistència, a la demarcació de Barcelona s'han detectat, entre el gener i el maig del 2021, 859 casos de persones usuàries a les quals se les està fent seguiment per sospites de maltractaments. D'aquests, el Vallès Occidental n'aglutina 242, xifra que la converteix en la comarca barcelonina que més en té. La segueix el Barcelonès amb 185.

Segons les dades de 2020 els maltractaments a les persones grans afecten majoritàriament a les dones, en el 78,3% dels casos, i la mitjana d'edat de les persones que han patit maltractament és de 81,2 anys. Es pot parlar de la feminització dels maltractaments a les persones grans.

En aquest context una trentena d'associacions egarenques, una vintena d'actors socials, geriàtrics, fundacions, cossos d'emergències i institucions sanitàries, reafirmen el seu "compromís i voluntat" de treballar per erradicar "qualsevol maltractament o discriminació". Amb el manifest, conclouen, pretenen sensibilitzar la ciutadania d'una realitat "vigent i sovint oculta" que s'ha de combatre conjuntament.

La Taula, que es va constituir l'abril del 2018, va elaborar una Guia Local per a fer front als Maltractaments de les Persones Grans que va ser presentada públicament el 3 d'octubre del 2019, a la Masia Freixa. En aquests moments, des de la Taula, es continua treballant per fer un disseny eficaç de coordinació a Terrassa davant d'una sospita de maltractament i la seva correcta atenció.

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Terrassa (SIAD) ofereix a atenció especialitzada, individualitzada, confidencial i gratuïta. Es troben al carrer Nou de Sant Pere, 36, i també es pot contactar al 937 397 408 i al correu [email protected].