El govern de Terrassa es compromet a «fer que la ciutat funcioni»

A l'equador del mandat fan un balanç positiu dels primers dos anys i encaren la segona meitat amb la mirada posada a la Terrassa del 2030

Foto de família de govern durant el balanç dels dos anys de mandat.
Foto de família de govern durant el balanç dels dos anys de mandat. | Rafel Casanova BCF
14 de juny del 2021
Actualitzat el 17 de juny a les 17:01h
L'alerta per extrema calor aquest dilluns 14 de juny ha obligat el govern a fer el balanç de mig mandat a l'interior del Teatre Principal de Terrassa i no al parc de la Desinfecció, com estava previst. Amb la presència dels 15 regidors al capdavant de l'Ajuntament, el govern ha fet una clara demostració d'unitat dels dos socis quan just es compleixen dos anys de la investidura de Jordi Ballart (Tot per Terrassa) com a alcalde de la ciutat en un govern que aconseguia la majoria absoluta en coalició amb ERC. 

A l'equador del mandat fan un balanç positiu dels primers dos anys -malgrat la pandèmia- i encaren la segona meitat amb la mirada posada a la Terrassa del 2030. Ballart ha recordat els nombrosos imprevistos com l'onada de calor, el temporal Gloria o la pandèmia, que s'ha trobat el nou govern i ho ha definit com "un mandat excepcional per a moments extraordinaris". A la ciutat, la crisi de la Covid-19 ha deixat 19.000 casos diagnosticats 3.000 ingressos, 346 persones a l'UCI i 543 morts. 

Tal com va explicar en una entrevista amb LaTorre, l'alcalde ha posat en valor la nova etapa que el seu govern lidera, "sense menystenir o ignorar les coses bones que s'han fet a Terrassa" durant els 40 anys de governs socialistes. També s'hi ha referit el primer tinent d'alcalde, Isaac Albert, qui ha expressat que "aquest canvi no va en contra de ningú ni a favor d’uns quants, si no a favor dels veïns". Quan la crisi sanitària de la Covid sembla que comença a quedar enrere, Ballart assegura que "ara tenim el compromís de fer que Terrassa funcioni". 

En aquest sentit, el portaveu d'ERC, Isaac Albert, qui ha anunciat que no repetirà com a líder del partit a les eleccions municipals del 2023, ha explicat que la prova que el seu és "un govern de canvi, de transformació, de gestió diària i de projecció de futur" s'ha vist amb la pandèmia, ja que "ens ha permès donar una resposta de forma àgil, eficient i ràpida". "Mai hem utilitzat la pandèmia com excusa", ha afegit. Per la seva banda, la portaveu de Tot per Terrassa, Núria Marin, ha dit que "hem demostrat que Terrassa té un altre ajuntament que respon a una amplíssima majoria social i que està al servei d’absolutament tothom i sobretot de les persones més vulnerables​".

El 70% del programa de govern, en marxa 


A dia d’avui, l’estat d’execució registrat del Programa de Govern 2019-23, indica que 7 de cada 10 actuacions previstes, és a dir el 70%, ja estan en marxa, el 3% estan executades i finalitzades i el 27% restant estan pendents d’iniciar-se. Ballart ha fet un repàs de les actuacions que s'han fet en diferents àmbits de la ciutat en matèria d'habitatge, serveis socials, neteja, mobilitat, economia, urbanisme, seguretat, etc. 

En aquest temps s'ha inclòs el Pla de Xoc i la perspectiva dels Drets Humans com a novetat. Tal com ha explicat la portaveu de Tot per Terrassa, Núria Marín, això "sotmet el programa de govern a una anàlisi rigorosa, hem decidit de posar els Drets Humans en el nucli del programa de govern". 

Així, aquesta visió s’afegeix a la sostenibilitat, la perspectiva de gènere o a la interseccionalitat, inclosos en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com a nova lectura sobre l'acció de govern i sobre el progrés de la ciutat. Un canvi que busca enfortir l’estratègia de futur i consolidar un model de ciutat basat en els drets i les llibertats, la justícia social i la igualtat per a la ciutadania. "Ajustem prioritats però no renunciem als nostres objectius", ha afegit Marín. 
 

Roda de premsa del govern durant el balanç dels dos anys de mandat. Foto: Rafel Casanova BCF



Pel que fa als canvis introduïts en el Programa de Govern, s’ha realitzat una modificació en 19 eixos d’actuació, agrupant-los amb d’altres ja existents a la proposta inicial, i se n’han incorporat 4 de nous, quedant així en 163 eixos d’actuació. A més, s’han suprimit 11 actuacions previstes, 129 s’han agrupat amb d’altres ja programades i se n’han incorporat 39 de noves. No obstant això, "els compromisos es mantenen intactes", ha afegit Albert. 

La Terrassa del 2030 


Ambdós partits al govern han expressat que aquests dos anys que queden han de servir, d'una banda per convertir el programa de govern en obra de govern per millorar la realitat de les persones. "Convertir en realitat el canvi", ha dit Ballart. De l'altra, es vol enfocar la mirada fins al 2030 i posar les bases del futur de la ciutat. "Volem fer de Terrassa una nova ciutat, unida i diverses, sense barris de primera o de segona", ha insistit l'alcalde. "Terrassa és molt més del que aparenta, molt més del que projecta i molt més del que sovint ens creiem", ha afegit Albert. 

Sobre l’estratègia i el paper de futur de la ciutat, el Govern local fixa la seva estratègia en tres processos que han de marcar l’etapa de recuperació i reactivació: l'Agenda Urbana, els fons europeus Next Generation i la participació a l'Arc Metropolità de Barcelona. Per a l’alcalde, "Terrassa ha d’assumir que és la tercera ciutat de Catalunya i ha d’exercir en conseqüència, aprofitant el seu emplaçament estratègic i territorial i buscant el seu encaix en una de les regions europees amb més oportunitats de futur". 

Traçar ponts amb el PSC 


Després de dos anys de mala maror entre el principal partit a l'oposició -el PSC- i Tot per Terrassa, el passat divendres 11 de juny, l'alcalde i el portaveu socialista, Alfredo Vega, van mantenir una reunió per "teixir complicitats". "Estic decidit a crear un espai de confiança personal i polític amb el cap de l'oposició", ha afegit Ballart. "Hem de fer un esforç en assumir el nou rol i el paper tant del govern com de l'oposició després del terratrèmol polític de fa dos anys". En aquest sentit Ballart ha asseverat que "necessitem el PSC -que governa en altres administracions- per temes estratègics de ciutat". 

"Estem en un moment polític de canvi de rasant", ha dit l'alcalde qui ha insistit en l'oportunitat actual per "desjudicialitzar la polítca, tancar ferides, desbloquejar el país. No serà fàcil perquè hi ha extremismes a tot arreu però es poden obrir espais de diàleg". I ha insistit en el fet que "la democràcia és l’únic camí i necessitat de buscar fórmules d’equilibri".  I ha posat l'exemple de Terrassa. "No és un experiment, si no una realitat democràtica que tant de bo marqui el camí a Catalunya i a Espanya". 

Com es va fer a inici de mandat, està previst que el govern faci una nova audiència pública després de la Festa Major de Terrassa on els veïns de la ciutat puguin interactuar, directament amb els membres del govern a l'equador del mandat. No obstant això, a hores d'ara encara no n'ha transcendit ni la ubicació ni la data exacta. Per acabar, foto de família del govern per demostrar, a tots els nivells, que l'entesa entre Tot per Terrassa i ERC és indiscutible per una ciutat que d'aquí a dos anys avaluarà -a les urnes- la feina feta del govern del canvi.