Els Minyons demanen actualitzar «urgentment» el protocol per tornar a fer castells

Consideren que el pla de represa de la cultura popular està "desfasat" 11 mesos després de la seva aprovació

Exhibició castellera de la Festa Major de Terrassa 2019.
Exhibició castellera de la Festa Major de Terrassa 2019. | Anna Mira
Redacció
11 de juny del 2021
Els Minyons de Terrassa demanen actualitzar el protocol vigent perquè es pugui reactivar l'activitat castellera. En un comunicat que han compartit aquest divendres, la colla malva assegura el pla de represa de la cultura popular, aprovat el passat 17 de juliol pel Procicat, està "desfasat" i és urgent actualitzar-lo. Tot això, recordant que la pandèmia encara "no ha desaparegut".

Actualment es permet fer castells entre un màxim de 20 persones d'un mateix grup bombolla. Però els Minyons reclamen augmentar aquest topall, mentre es mantingui l'ús de mascaretes, la neteja de mans i peus i les actuacions en espais oberts i ventilats. La represa, però, consideren que hauria de ser "conjunta" i no amb protocols per a cada colla o festa.

La "particularitat" del món casteller dins l'àmbit de la cultura popular, creuen, podria suposar una dificultat afegida per una actualització del protocol de tot el sector. En aquest sentit, tenint en compte que els castells demanen entre d'altres, no respectar la distància de seguretat, proposen que es faci un pla sectorial especial per a la disciplina.

En referència als testos d'antígens com a solució, els Minyons consideren que les colles i institucions "no poden assumir el cost i logística" d'aquests, però creuen que la millora de la situació epidemiològica permeten l'inici de l'activitat castellera. Per això, com ja va fer la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), es dirigeixen a les institucions i defensen com a solució una actualització del protocol per assolir la "normalitat castellera que tant anhelem".