Gràfic: Així ha estat l'impacte de la Covid-19 a les residències de Terrassa

Desvetllem l'informe definitiu sobre positius, aïllaments i defuncions des de l'estiu 2020 i fins ara als geriàtrics egarencs

L'afectació ha sigut molt alta en alguns moments de l'any.
L'afectació ha sigut molt alta en alguns moments de l'any. | @sumar_asc.
Marc Solé / Anna Mira
11 de juny del 2021
Actualitzat el 17 de juny a les 17:55h
Davant del dubte, dades. Un gràfic elaborat per l'Ajuntament de Terrassa al que ha tingut accés LaTorre mostra la clara tendència a la baixa en la incidència de la Covid-19 a les residències per a gent gran de la ciutat -públiques i privades-. Les conclusions són evidents: amb l'avançament de la vacunació, l'afectació als centres ha anat minvant fins a la situació actual, fa tres mesos de l'últim positiu i també de l'últim mort.

El Consistori efectua un informe periòdic basant-se en les dades objectives que els envien des dels mateixos centres. El 3 de juny, dia de l'últim recompte, l'Ajuntament havia rebut l'actualització de part de 24 de les 27 residències de la ciutat. En aquest, segons ha pogut confirmar aquest mitjà, s'hi constatava que cap d'elles tenia personal aïllat o de baixa ni residents aïllats, i que cap tenia residents positius. Les dades seran presentades a la pròxima comissió informativa de Cicles de la Vida.

Tal com es pot observar al gràfic inferior, la tendència actual, estable des de fa prop de tres mesos, mostra una registres encara més baixos que els de l'estiu del 2020. I és que a l'arribada del bon temps, s'hi suma la consolidació de la campanya de vacunació. Per tenir-ho en compte a l'hora d'analitzar el gràfic, la primera vacuna a Terrassa es va injectar el 30 de desembre.
 
 

Pel que fa als residents en quarantena, és l'indicador amb més alts i baixos des de l'estiu passat. El pic es va produir a principis de novembre, amb 142, però entre el setembre i Cap d'Any hi va haver més d'una desena de pics, per sobre dels 80 afectats. Un cop començada la vacunació només va tenir lloc un pic de 54 persones, al febrer. Des del 18 de març, el màxim de residents aïllats ha estat de sis, però l'últim més, el màxim ha estat de tres a la vegada. Com ja ha estat esmentat, actualment no n'hi ha cap.

La xifra de positius és la que va estabilitzar-se abans: l'últim pic va succeir a finals de gener, amb 24 positius, però des d'aleshores, la incidència s'ha mantingut sota control. El pic va materialitzar-se la tercera setmana de novembre, amb 98, després d'un mes amb més d'una vuitantena cada setmana. Cal tenir en compte que els usuaris de geriàtrics han estat un dels col·lectius amb preferència a la campanya de vacunació, i a finals de gener un alt percentatge ja havien rebut almenys una dosi.

Davallada de les defuncions 

A les morts, la millora de l'evolució és inqüestionable. De l'11 d'agost al 9 de març va haver-hi 61 defuncions, però des d'aleshores, no se n'ha produït cap. El període amb més morts per Covid-19 als geriàtrics egarencs va ser el comprès entre el 17 de novembre i el 10 de desembre, amb 37 morts. En canvi, d'ençà que va començar la campanya de vacunació i fins al 9 de març, se'n van produir deu.

Un altre indicador que mostra una evolució destacable és la de personal de baixa. Si bé durant el primer confinament la falta d'efectius causava desbordament i desatenció dels usuaris, des de principis de març l'afectació en el col·lectiu s'ha mantingut pràcticament a zero. En canvi, entre la tercera setmana d'octubre i la tercera de novembre, el mínim va ser de 32 -a la vegada-, i el màxim de 45, que a la vegada és el pic absolut de l'estiu i fins ara.

La regidora de Salut celebra unes dades actuals "molt bones"

En declaracions a aquest mitjà, la regidora de Salut i Gent Gran de l'Ajuntament de Terrassa, Mònica Polo, celebra unes dades "molt bones". I encara més tenint en compte que, afegeix, l'últim any "han predominat les informacions tristes". Per això, considera que aquest és un "moment dolç" per a la gent gran.

En la mateixa direcció, anuncia la intenció de l'Ajuntament d'"obrir serveis per a la gent gran" seguint sempre les indicacions del Procicat. I és que Polo considera que les relacions socials són "importants" per a la salut emocional, i encara més pel col·lectiu de la tercera edat, que des del març "ha patit molt".