En quina situació es troben els hospitals de Terrassa?

Els directors de MútuaTerrassa i el CST, la Dra. Yolanda Cuesta i el Dr. Alfredo García, expliquen la situació en què es troben els dos principals hospitals egarencs amb la campanya de vacunació avançada i l'arribada de l'estiu

Els hospitals de Terrassa atenen una trentena de pacients per Covid-19.
Els hospitals de Terrassa atenen una trentena de pacients per Covid-19. | Albert Alemany
11 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:08h
Amb l'avenç de la campanya de vacunació i l'augment de les temperatures, la incidència de la Covid-19 a Terrassa, com a la resta del país, ha caigut amb força. I així ho demostren les últimes dades de què aquest mitjà s'ha fet ressò. Als hospitals, les xifres d'ingressats també han baixat i actualment, les xifres són similars a les que hi havia l'agost del 2020.

Per conèixer com ha influït aquesta davallada de les xifres en la situació que es viu als hospitals de Terrassa, LaTorre ha preguntat a la directora de MútuaTerrassa, Yolanda Cuesta i el director del Consorci Sanitari de Terrassa, Alfredo García. Funcionen amb normalitat? Quines expectatives tenen pels pròxims mesos? Com està el personal sanitari? Estan preparats per un rebrot? Quin paper té la vacuna en la millora de la situació?
 
Dra. Yolanda Cuesta, directora gerent de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa  
 

- Ara que els col·lectius de més risc estan vacunats, quin és el perfil mitjà de les persones ingressades?

- Ara que s'ha vacunat la població de risc per sobre dels 40 anys i amb malalties cròniques, els pacients ingressats són clarament més joves. De fet, fa setmanes que no veiem pacients de més de 75 anys amb infecció aguda causada per la Covid-19.

- La situació a l'hospital és comparable a la que hi havia fa un any?

- En aquests moments estem en una situació similar a la de juny de l’any passat després d'una caiguda dràstica del nombre d’ingressats i també del de nous diagnòstics a l’atenció primària.
 
- Creu que a l'estiu els hospitals poden quedar buits d'ingressats amb Covid-19?

- És probable que assolim taxes d’ingrés similars a les de l’any passat. Aleshores, vam arribar a no tenir cap pacient per Covid-19 entre finals de juny i el 17 de juliol. 
 
- Estan preparats/des per un hipotètic augment dels ingressos? Creuen que passarà?

- És molt improbable que es produeixi un increment d’ingressos. A diferència de l’any passat, la taxa de vacunació és un factor clau per evitar malaltia greu que requereixi ingrés. Els casos d'infecció entre el personal sanitari són rars, i quan s'han produït, han estat amb molt pocs símptomes i lleus. Això ens fa pensar que la vacuna és una barrera eficaç per disminuir l'afectació del virus i per tant, la necessitat d’ingrés.

- Quin va ser el motiu del repunt de pacients crítics a finals d'abril als hospitals de Terrassa? (26 aleshores, 6 actualment)

- Un puntual increment d'incidència així com la governança única de totes les UCI de Catalunya. Per això, fins al 60% dels pacients ingressats a MútuaTerrassa durant aquest pic eren fora de la nostra àrea de referència. Les UCI es van omplir de pacients de l'àrea coberta pel CST, però també de Puigcerdà, Sant Celoni o Berga.
 
 - Com definiria la situació a l'hospital amb relació a la Covid-19? Està controlada?

- La situació de davallada constant dels casos ens permet tancar espais dedicats a l'hospitalització de pacients amb Covid-19.

- Quines mesures excepcionals apliquen encara contra la pandèmia? L'activitat al centre ja és normal?

- Encara tenim sectoritzat el servei d’urgències amb una àrea d’atenció específica per pacients amb símptomes respiratoris. Hi ha també una zona específica per l’hospitalització, tant a planta com a l'UCI. També es manté el protocol de cribratge abans d'ingressar pacients o d'una intervenció quirúrgica. i és clar, l'ús de mascareta FPP2 entre els professionals sanitaris.

- Com es troba el personal sanitari? Està més animat?

- La sensació és d'alleujament i d'alegria. Han estat 15 mesos consecutius d'incertesa, de pujades i baixes d'activitat, i de grans esforços organitzatius. Per això, s'ha de reconèixer la gran flexibilitat del personal. També hi ha cansament i, a la vegada, esperança de recuperar els rols que havíem dut a terme abans de la pandèmia. Pel camí, hem redescobert la nostra vocació de servei al pacient. Hi ha il·lusió per fer, encara més i millor, que la nostra institució sigui una eina al servei de la salut dels nostres conciutadans.  
 
- Quin paper considera que ha tingut la vacuna per arribar a la situació actual?

- El protagonisme és total i absolut. Hi ha una relació inversament proporcional entre la taxa de vacunació i la caiguda de la incidència de la Covid-19 entre els grups de risc. La barrera immunitària del personal sanitari i les persones d'edat avançada i de risc ha afavorit la caiguda dels ingressos.
 
Dr. Alfredo García, director gerent del Consorci Sanitari de Terrassa (CST)  
 
 
- Ara que els col·lectius de més risc estan vacunats, quin és el perfil
mitjà de les persones ingressades?


- Actualment encara estem ingressant pacients per Covid-19 gairebé cada dia. Hem tingut algun dia sense, però el normal és tenir-ne un o dos diàriament. Són pacients més joves, amb una pneumònia, i que en general no requereixen ingrés a l'UCI. Ara bé, els pacients que hi ha a l'àrea de crítics han anat baixant d'edat mitjana.

- La situació a l'hospital és comparable a la que hi havia fa un any?

- La situació és bastant semblant. L'any passat vam aconseguir buidar l'hospital de positius durant uns dies, fins que a l'agost van tornar a haver-hi ingressos i al setembre va començar la segona onada. Tot i la millora, preveiem que hi hagi noves hospitalitzacions el que queda d'any.

- Creu que a l'estiu els hospitals poden quedar buits d'ingressats amb Covid-19?

- Pensem que podem arribar a tenir 0 pacients ingressats també aquest any, però que a diferència del 2020, la xifra no torni a pujar amb la força que ho va fer aleshores.

- Estan preparats/des per un hipotètic augment dels ingressos? Creuen que passarà?

- Ho estem. Coneixem millor la malaltia i tenim possibilitat d'obrir espais d'ingrés a planta i a l'UCI. La principal dificultat seria la disponibilitat de professionals, ja que han de gaudir dels seus períodes de vacances, després d'un any d'intens treball. En aquest sentit, confiem que aquest estiu la situació sanitària ens permeti descansar.

- Quin va ser el motiu del repunt de pacients crítics a finals d'abril als
hospitals de Terrassa? (26 aleshores, 6 actualment)


- Hi va haver un augment dels ingressos a causa d'una major incidència de casos. La disminució de les restriccions i l'augment de la mobilitat en un moment encara de baixa taxa de vacunació, va ser el desencadenant d'aquest repunt puntual.

- Com definiria la situació a l'hospital amb relació a la Covid-19? 

- Actualment estem en una situació de control: havíem arribat a tenir 13 pacients a l'UCI, i ara només en tenim dos. A planta d'hospitalització en tenim una dotzena i un parell més en atenció domiciliària. A l'atenció primària la incidència encara és mitjana, no moderada, amb una taxa de 115 casos per cada 100.000 habitants.

- Quines mesures excepcionals apliquen encara contra la pandèmia?
L'activitat al centre ja és normal?


- Cribrem els pacients amb símptomes compatibles, i també a l'entrada d'urgències i dels CAP, als qui s'han de sotmetre a intervencions quirúrgiques i als hospitalitzats quan fa cinc dies que estan ingressats. Les visites dels familiars segueixen restringides en franges horàries, però ja es permeten cada dia de la setmana. A banda, els professionals continuen utilitzant l'EPI, hi ha control d'aforament i s'exigeix el manteniment de la distància de seguretat. L'activitat a l'hospital està normalitzada des de fa temps, tant a les consultes externes i proves complementàries, com a l'àmbit quirúrgic. De fet, estem a nivells d'activitat per sobre del de 2019. Als CAP estem recuperant a poc a poc l'activitat presencial a la vegada que duem a terme la campanya de vacunació. Als àmbits de la Salut Mental i Sociosanitari, també hi ha normalitat.

- Com es troba el personal sanitari? Està més animat?

- Crec que tenen un sentiment ambivalent. Per un costat es troben cansats després d'un any i mig intens, en què hem hagut de fer de tot per lluitar primer contra la pandèmia, i després abordar l'intens programa de vacunació. Però per altra banda, es detecta la satisfacció de la feina feta, que ens n'estem sortint i que l'esforç ha valgut la pena.

- Quin paper considera que ha tingut la vacuna per arribar a la situació actual?

- És essencial. Fins que el procés de vacunació no ha avançat, no hem detectat una clara disminució de la incidència i del nombre d'ingressos hospitalaris. Estem contents de ser-ne partícips: amb punts de vacunació a Terrassa i Rubí, també en col·laboració amb els Ajuntaments. Actualment ja estem entorn del 45% de la nostra població amb almenys amb una dosi i entorn del 25% amb la vacunació completa. Ara bé, hem d'aconseguir que en aquesta fase de desescalada no es disparin les xifres una altra vegada. Nosaltres continuarem vacunant durant tot l'estiu, però convé no relaxar les mesures individuals de protecció i seguir les indicacions del Departament de Salut, que com sempre són les de minimitzar contactes socials, mantenir distàncies, i l'ús de la mascareta, sobretot en espais tancats.