1 de 10
nomenaments

El terrassenc Aleix Villatoro, nou director del Consell Català de l'Esport

És un dels nomenaments del Govern de Pere Aragonès

Villatoro, durant la seva etapa a Afers Exteriors. | Govern
per Ferran Casas / Bernat Surroca, Barcelona | 8 de juny de 2021 a les 17:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cascada de nomenaments al Govern d'aquest dimarts, amb representació terrassenca a l'executiu. Aleix Villatoro, que havia estat secretari general d'Exteriors i més recentment director general de Relacions Institucionals, ha estat nomentat director del Consell Català de l'Esport. És un de la trentena d'investigats al jutjat 13 per l'organització de l'1-O. 

Nascut a Terrassa el 1979, Villatoro és llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UAB. Va iniciar la seva carrera professional com a tècnic del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, i més tard va ser cap de l'Oficina de Relacions Institucionals del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i també cap de l'Oficina de Relacions Institucionals del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació entre el 2007 i el 2010.


Després de treballar com a secretari general del Departament d’Exteriors sota la batuta de Raül Romeva entre el gener del 2016 i fins el juny del 2018, la passada legislatura va ser va ser director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament del Departament d’Acció Exterior, Acords de Govern, Relacions Institucionals i Transparència. També ha estat professor d'institucions polítiques a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC).

Altres nous càrrecs 


La conselleria de la Presidència ha nomenat Ester Capella, exconsellera de Justícia, com a delegada del govern a Madrid, i repesca Joan Ridao, que serà director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern. Capella, que abans de ser consellera va ser senadora i diputada a Madrid, tindrà l'encàrrec de Pere Aragonès de greixar les relacions entre governs. Feia dies que, tal com va avançar NacióDigital, Capella tenia l'oferiment d'anar a Madrid damunt la taula.

Ridao, que va ser secretari general d'ERC i portaveu dels republicans a Madrid, va deixar la primera línia política fa més de deu anys després d'una llarga trajectòria i va dedicar-se a la docència i a preparar les oposicions per ser lletrat del Parlament. La passada legislatura el van nomenar lletrat major, càrrec que va deixar fa uns mesos. A l'IEA, dedicat a fomentar el debat sobre els avenços en l'autogovern, el jurista substitueix el politòleg Ferran Requejo.


L'estructura de la conselleria de Presidència està pràcticament al complet amb altres nomenaments importants. Anna Caula, fins ara diputada i que serà substituïda a la mesa del Parlament per l'exconsellera Alba Vergés, ha estat nomenada secretaria general de l'Esport; El periodista Oriol Duran, que ha ocupat diverses responsabilitats a l'estructura de comunicació del partit, es converteix en secretari de Comunicació i Mitjans.

L'alcalde de Solsona David Rodríguez serà secretari d'Administracions Locals i relacions amb l'Aran. Com a directora general, Rodríguez hi tindrà Montserrat Fornells, fins ara secretària general d'ERC a Lleida i a dia d'avui alcaldessa de Vilanova de l'Aguda. Ismel Peña-López com a director de l'Escola d'Administració Pública. Fins ara havia estat director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals.

El darrer dels nomenaments a Presidència és el de Marc Ramentol, que serà director general de Coordinació Interdepartamental amb la missió de fer més eficaços els engranatges interns de l'executiu de coalició. Ramentol, metge de professió i militant d'ERC, havia estat secretari general de Salut quan la consellera era Alba Vergés.

Als altres departaments també hi ha nomenaments importants. A Empresa i Treball es nomena Maria Assumpta Farran com a directora general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera. A Economia hi ha un nomenament rellevant. Es tracta de la nova secretària d'Economia. La tortosina Maria Matilde Villarroya, que va ser regidora de CiU a l'ajuntament, serà la segona de Jaume Giró. Fins ara era directora general d'Indústria.
 

El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, al seu despatx. Foto: JM Montaner


Figueras, d'Esports a Exteriors


A Acció Exterior s'ha nomenat Albert Latorre director general de Participació Ciutadana i Albert Cañigueral director general de Transparència i Dades Obertes. Tots dos venen del sector privat. Com a secretari d'Acció Exterior, en canvi, es promou un dirigent de Junts amb llarga trajectòria ja. Es tracta de Gerard Figueras, que havia estat líder de la JNC, diputat i fins ara secretari general de l'Esport. Figueras té investigacions obertes per irregularitats en la gestió de subvencions.

A Educació el Govern ha nomenat Raquel Garcia Sevilla directora general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa, provinent del sector educatiu. A Acció Climàtica Antoni Ferran serà director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

Al departament de Salut s'han formalitzat els nomenaments de l'exconsellera Meritxell Budó com a secretària d'Atenció Sanitària i d'Aina Plaza com a directora de Planificació. A Interior es confirmen els nomenaments que es van avançar dilluns com ara Ramon Lamiel a Trànsit, Mercè Salvat a Protecció Civil, el veterà Joan Delort a Bombers i Sònia Andolz a Administració de Seguretat.
  

Veterans de Junts a l'administració a Drets Socials


A Drets Socials, el manresà Alexis Serra, fins ara al capdavant de l'oficina per la reforma horària, es converteix en secretari d'Infància, Adolescència i Joventut. Per sota seu tindrà el regidor de Granollers Àlex Sastre a director de Joventut i Núria Ramon com a directora de l'Agència de Joventut. 

Montserrat Vilella serà directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat. Cesca Domènech serà directora general d’Acció Cívica i Comunitària. Al seu torn Anna Figueras serà secretària d’Afers Socials i Famílies.

Un ex d'Unió a Memòria


A Justícia Laura Martínez ha estat nomenada directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, l'exdirectora de Política Lingüística Yvonne Griley serà directora d'Afers Religiosos, l'exdirigent d'Unió Toni Font director general de Memòria Democràtica i el fins ara diputat per Tarragona Eusebi Campdepadrós secretari de relacions amb l'Administració de Justícia. 
 

Eusebi Campdepadrós, en una imatge d'arxiu Foto: Josep Maria Montaner

 

Participació