Polèmica pel desallotjament de veïns i negocis a causa de les obres de reforma del Vapor Ros

A partir de l'1 de juliol es canviaran les cobertes d'amiant de la nau central i es repararan altres estructures del complex

Redacció
07 de juny del 2021
Actualitzat a les 14:02h
La Generalitat començarà el dia 1 de juliol les obres per canviar les cobertes d'amiant de la nau central del Vapor Ros de Terrassa. També es repararan estructures adjacents en mal estat i es desmantellarà un dipòsit d'aigua en mal estat. L'anunci arriba dos mesos després que l'Ajuntament rebés un requeriment per Indisciplina Urbanística.

Les reformes duraran tres mesos i obligarà a desallotjar imminentment els quatre habitatges, negocis i tallers que formen part del complex, situat a la part sud de l’interior de l’illa delimitada pels carrers de la Font Vella, del Puig Novell, del Racó, de l’Església i la plaça Vella. Segons la missiva rebuda pel Consistori, "s'estudiarà la situació contractual dels llogaters per regularitzar cada cas" un cop acabin els treballs.

La Plataforma en Defensa del Vapor Ros denuncia la possibilitat que alguns contractes antics "no s'acabin renovant" i s'expulsi als actuals llogaters. També reclamen que se cedeixin espais alternatius mentre s'allarguin els treballs i que es compensi les pèrdues dels negocis. En alguns locals, fins i tot, lamenten que "obligaran a buidar absolutament tot el mobiliari". En aquest context, han anunciat mobilitzacions de protesta pròximament.

Dijous passat, es va produir una reunió entre l'associació, que agrupa els habitants i propietaris de negocis del Vapor Ros, amb la Direcció General de Patrimoni, propietari del complex després de rebre'l d'herència. En una trobada "tensa", van aconseguir ajornar l'inici de les obres, previstes pel 18 de juny, a l'1 de juliol.

Història de l’antic Vapor Ros

El Vapor Ros és una antiga nau industrial, restaurada per l’arquitecte Lluís Muncunill l’any 1907, que està inclosa dins del Catàleg Municipal de Béns Protegits. Es tracta d'un conjunt fabril format per una gran nau i unes construccions auxiliars. Aquest àmbit no ha sofert en aquest temps cap mena de transformació urbanística, amb el consegüent deteriorament dels diferents immobles i amb el 80% del seu sostre sense activitat.