Tres estudiants de Terrassa aspiren a guanyar un concurs internacional amb un sistema per desinfectar aigua amb energia solar

Joana Armengol, Saule Cayuela i Maria Sánchez presentaran el seu projecte el 5 d'agost a Nova York

El projecte s'anomena "Pasteurització de l’aigua per eliminar l’E.Coli amb energia solar”
El projecte s'anomena "Pasteurització de l’aigua per eliminar l’E.Coli amb energia solar” | Cedida
Redacció
07 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:10h
Tres alumnes de segon de batxillerat de l'institut de Terrassa han estat seleccionades per participar al concurs internacional de tecnologia, ciència i enginyeria Clean Tech Competition per a estudiants preuniversitaris. El certamen està organitzat per l'Spellman High Voltage Electronics Corporation.

Es tracta de Joana Armengol, Saule Cayuela i Maria Sánchez, que presentaran el seu projecte  “Pasteurització de l’aigua per eliminar l’E.Coli amb energia solar” a la final, que tindrà lloc el 5 d'agost a Nova York. Competeixen contra nou projectes més a la categoria "low cost".

Durant l'acte hauran de mostrar els seus projectes i fer una presentació davant d'un jurat format per experts internacionals. Els altres equips participants provenen dels Estats Units, Singapur, Indonèsia, Turquia i Filipines. El primer classificat s'endurà deu mil dòlars, el segon, set mil, el tercer, cinc mil, i la resta de participants rebran mil dòlars.

El projecte de les egarenques tracta sobre la desinfecció de l'aigua gràcies a l'energia solar. Amb aquest sistema, es podria aconseguir potabilitzar l'aigua sense necessitat de productes químics o altres mètodes de desinfecció. Així, es podria eliminar l'E.Coli, un dels bacteris que produeix més morts per infecció en països del tercer món, especialment a l'Àfrica subsahariana.

Abans d'arribar a la final de Nova York, el projecte ha aconseguit un dels premis Espai Ciència de la fira Exporecerca, ha estat finalista de l'Stockholm Junior Water Prize, i ha aconseguit el Premi Nacional d'Iniciació a la Investigació Tecnològica. A banda, l’associació Ametlla Rebel, s'ha interessat en el sistema per tal de dissenyar un sistema de desinfecció d’un hospital al Senegal. Aquest projecte és en fase de disseny.

El concurs

El Clean Tech Competition és un repte d’investigació i disseny per a joves estudiants de batxillerat en l'àmbit mundial. El programa fomenta la comprensió científica de qüestions del món real i la integració de fonts d’energia responsables amb el medi ambient.

Cada any, el concurs tracta una problemàtica sobre tecnologia i se centra en els propers grans reptes d’enginyeria. El concurs està dissenyat per afavorir una comprensió de la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, reconèixer el talent excepcional i preparar la propera generació d’innovadors d'arreu del món.