La frenada de la mortalitat, la millor notícia de la tendència a la baixa de la pandèmia a Terrassa

Els indicadors es mostren inestables però a nivells baixos

04 de juny del 2021
Actualitzat el 09 de juny a les 12:27h
L'evolució de la pandèmia a Terrassa continua en una lenta tendència regressiva que fa aflorar les esperances de cara a l'estiu. L'última actualització demostra com els indicadors es mostren inestables, però sempre en un context de control: hi destaca la caiguda de la xifra d'ingressats i la bona dinàmica de la positivitat i els nous positius.

Un altre indicador que mostra unes bones dades és la mortalitat. En les últimes dues setmanes s'han de lamentar les morts de dos egarencs per Covid-19, però fa tres setmanes se'n van produir quatre. Durant el 2021, la mitjana era d'entre sis i set morts setmanals, amb pics de 10. Amb aquestes, el registre total de defuncions se situa en 543.

El risc de rebrot fa una setmana baixava dels 100 punts fins als 95, de manera que passava a un nivell "moderat" per primer cop des del juliol passat. Actualment, però, se situa en 177 punts, per sobre del mínim assolit recentment, però lluny del pic dels 446 que hi havia a principis de maig o els 690 de principis d'any. Aquest dimecres era de 164.

La velocitat de contagi segueix pujant i se situa en 1,54, el registre més alt del 2021 i el doble que la mitja de les dues setmanes anteriors. Ara bé, els nous positius i la positivitat demostren que es tracta d'una falsa alarma. L'última setmana s'han detectat 147 positius en unes 3.400 proves PCR, de manera que la positivitat és del 3,95%, per sota del 5% com recomana l'OMS.

Així, tot i un petit repunt (les últimes dues setmanes s'havien detectat 111 i 145 nous contagis, amb una positivitat mitjana del 2,85%), la situació segueix sota control. A hores d'ara, Salut comptabilitza en 19.801 els casos detectats a la ciutat durant la pandèmia.

Situació als hospitals

Pel que fa a la xifra d'ingressats, actualment els hospitals de Terrassa atenen 39 pacients, un menys que fa una setmana i sis menys que aquest dimecres. És el registre més baix des de finals d'estiu 2020 i la tendència es mostra a la baixa tenint en compte que fa poc més d'un mes n'hi havia un centenar.

A les UCI, en canvi, augment i en 48 hores s'ha passat de set a nou pacients, un registre baix en comparació a la mitjana i al pic del 2021, que se situa en 26. Dimecres es va assolir la xifra més baixa des de mitjans d'agost, amb set persones ingressades. A l'Hospital de Terrassa hi ha 13 pacients ingressats a planta i tres a l'UCI, i a l'Hospital Universitari MútuaTerrassa hi ha 16 pacients a planta, sis a la Unitat de Cures Intensives i un a la de Semicrítics.