La vida torna al Mercadal de Martí l'Humà malgrat les restriccions

Visitem l'emblemàtic mercat que cada dimecres porta centenars de paradistes i compradors a l'avinguda de Béjar de Terrassa

El Mercadal de Martí l'Humà es realitza en un recinte
El Mercadal de Martí l'Humà es realitza en un recinte | Marc Solé
03 de juny del 2021
Actualitzat a les 11:20h
És un dimecres radiant a l'avinguda de Béjar de Terrassa. Hi ha pandèmia, però també ganes de mercat. Centenars de parades formen part del Mercadal de Martí l'Humà entre la carretera de Matadepera i la ronda de Ponent. Amb un aforament limitat a 1.700 persones, la sensació de batibull i activitat és constant. La limitació, permet que el recinte mostri un bon aspecte. LaTorre s'hi ha passejat per constatar la demostració de força i resiliència del sector.

Així, es confirma que un dels mercats amb més història de Terrassa ha sobreviscut a la pandèmia. Durant el primer confinament es va aturar durant dos mesos i mig, fins a finals de maig del 2020, però ara, la quantitat de compradors i venedors fa ensumar la recuperació, la tornada dels dimecres de mercat, que no han marxat, però sí que havien perdut pes durant l'últim any. A Terrassa, el tercer dia de la setmana és dia de mercat, almenys, des del segle XIII. I se celebra en aquest emplaçament des del 2004.

 

El Mercadal de Martí l'Humà presentava un bon aspecte aquest dimecres. Foto: Marc Solé


El maig passat, en la reobertura, es va fixar un aforament de 476 persones i 33 parades, separades per quatre metres. Ara, ja hi torna a haver més de 300 parades com de normal, i només les mascaretes -tothom la porta- i els quatre accessos, fan recordar una situació a la qual no es vol tornar. L'aforament, ara, és de 1.700 persones després d'una reobertura progressiva. Quan ens parlaven de "nova normalitat", devia ser això. 

Molt moviment, amb venedors i compradors satisfets

Al carril central de sorra de l'avinguda, el moviment és frenètic: no hi falten els compradors que tot ho remen i pregunten preus, ni tampoc els venedors que criden les ofertes als quatre vents. La Cinta, que ve del barri de Sant Pere, creu que el Mercadal "és necessari i dona vida". La Mafi, l'amiga que s'ha trobat en una parada de sabates, creu que "els preus han pujat durant la pandèmia", però assegura que "no falla cap dimecres".

Entre els compradors, la satisfacció és unànime, i els ànims estan apujats; a diferència dels preus, que diuen, "no han canviat". Tot i l'alta afluència de compradors, creuen que n'hi ha menys que abans de la pandèmia. En un mercat on la gent de la tercera edat és majoria, els comerciants especulen: o la gent té por del "bitxo" o no saben que el mercadillo del dimecres ha obert. Altres, lamenten, han perdut la vida l'últim any.

 

Un home compra en una botiga d'embotits del mercat. Foto: Marc Solé


A simple vista, sembla que les parades de fruita i altres queviures com olives o fruits secs són les que amassen més clients, però a les botigues de roba també estan satisfets. Amb l'arribada de l'estiu, en Mario, que regenta una parada, ve al Mercadal de Martí l'Humà des de fa deu anys i fa la majoria de mercats de la comarca, diu que l'últim any "ha estat molt dur, el que més".
 
Dies enrere, l'Ajuntament de Terrassa anunciava que els paradistes del mercat no haurien de pagar la taxa del segon semestre i a més, podrien accedir a les subvencions aprovades pel ple. Preguntats per aquestes ajudes, els comerciants manifesten la seva "desconfiança" contra els polítics. Un d'ells, lamenta que "ningú el va ajudar quan fa un any amb prou feines podia alimentar les seves filles". En la mateixa direcció, un altre venedor aplaudeix les mesures però diu que "no se les creurà fins que ho vegi". Cap d'ells, reconeixen, les coneixia fins ara.
 

Les botigues de fruita és on s'acumula més gent. Foto: Marc Solé


Alguns impacients als accessos, sense incidències

Cada accés és un món: mentre que a l'extrem de la ronda de Ponent s'entra i es surt sense problemes, el de la carretera de Matadepera és el més transitat: s'acumulen fins a 20 persones a la cua, que han d'esperar que surti la mateixa quantitat de persones per accedir al recinte, encerclat per una fina cinta que a vegades no fa la seva funció. Per a comprovar-ho, només fa falta veure com en alguns punts, està trencada i la gent entra i surt sense control, i potser sense conèixer que hi ha aforament limitat.

 

Tampoc falten les queixes dels més impacients, ni les excuses: "Surto a treure diners i torno, no hauré de tornar a fer cua, no?". Sis persones amb el logotip del consell comarcal del Vallès Occidental al pit controlen les entrades i sortides. Una d'aquestes és en Manolo, qui considera que "falten efectius" però els que hi ha, afirma "fan tot el que poden". Mentre ho explica, desenes de vianants li pregunten dubtes, entren per on se surt o es queixen que "a dins hi ha espai de sobres". El walkie, mentrestant, treu fum. La majoria de visitants es posa gel a l'entrada, i cap a dins.
 

Cues a l'accés del mercat per la carretera de Matadepera. Foto: Marc Solé