Aprovat el Mapa Estratègic de Soroll per valorar el nivell de contaminació acústica a Terrassa

El trànsit viari és el principal factor de soroll a la ciutat

Redacció
31 de maig del 2021
El Ple ordinari de maig va aprovar el passat divendres 28 el Mapa Estratègic de Soroll (MES) corresponent al municipi de Terrassa, de l'aglomeració Vallès Occidental II, que inclou Terrassa i Viladecavalls. Es tracta d'una eina de gestió ambiental que avalua l'exposició de la població al soroll i és la base per elaborar plans de reducció del soroll i de millora i recuperació de la qualitat acústica. 

El MES s'emmarca dins la Llei 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica que obliga als municipis de més de 100.000 habitants a elaborar-ne un. Aquest ha estat elaborat per la Generalitat, juntament amb els dos ajuntaments afectats, i substitueix al corresponent al període 2012-2017. 

La Unió Europea recomana no superar els 55 dB durant el dia i els 50 dB durant la nit. Les dades recollides pel MES aprovat divendres 28 de maig mostren que un 81% de la població es troba per sota dels 65 dB(A). Del 18% restant, un 15% se situa entre els 65 i els 96 dB(A) i només un 3% entre els 70 i els 74 dB(A). Pel que fa al soroll nocturn, un 50% de la població de Terrassa està per sota dels 50 dB(A) i un 55% per sota dels 55 dB(A). Només un 17% està entre els 55 i els 59 dB(A) i un 3% entre els 60 i 64 dB(A). 

A Terrassa, el trànsit viari representa el principal factor causant de la contaminació acústica. Per la seva banda, les infraestructures ferroviàries, el soroll industrial i l'associat a l'oci tenen un valor residual, al voltant d'un 1% de la població afectada amb valors inferiors als 65 dB(A). 

El soroll és un agent contaminant que afecta la salut i a la qualitat de vida de les persones i és un dels factors que influeixen en el deteriorament de la qualitat ambiental del territori. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el soroll és el segon factor mediambiental més perjudicial a Europa, darrere de la contaminació atmosfèrica.