MútuaTerrassa sota gestió pública? El canvi de model, a debat

S'acosta la finalització de la concessió de CatSalut i diverses entitats demanen a l'Ajuntament aprofitar una "oportunitat única"

L'Hospital Universitari MútuaTerrassa, principal centre sanitari gestionat per l'entitat privada.
L'Hospital Universitari MútuaTerrassa, principal centre sanitari gestionat per l'entitat privada. | Joaquim Albalate
28 de maig del 2021
Actualitzat a les 18:21h

Una MútuaTerrassa pública per evitar que l'atenció sanitària no estigui sotmesa als interessos privats, econòmics i d'especulació. És el que defensa Marea Blanca i unes quaranta entitats veïnals i socials de la ciutat i d'altres poblacions on MútuaTerrassa gestiona equipaments. La reclamació arriba coincidint amb el final de la concessió, el pròxim mes de desembre, entre la institució i CatSalut.

Per això, el Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana ha participat en el ple municipal de Terrassa per compartir la seva visió als regidors i buscar suports entre els partits polítics de l'Ajuntament. El seu representant, Baldo Arnau, els ha recordat que les llistes d'espera a la ciutat "són molt superiors" a la mitjana catalana, sovint el doble. A més, apunten que els treballadors estan "mal pagats i hi ha una gestió opaca dels recursos públics i unes subvencions poc controlades".

Aquests col·lectius consideren que és una "oportunitat única" per defensar el bé comú i evitar que cap empresa privada "continuï enriquint-se amb la salut de les persones". Abans d'elevar la qüestió al ple, ja havien iniciat una recollida de firmes, i aquest dijous es van manifestar a la plaça Doctor Robert en aquesta línia. Al vespre, l'Ajuntament de Rubí es pronunciava en la mateixa direcció.

Arnau, en aquest sentit, demanava que el Consistori recolzés la posició per "tenir una total transparència i evitar la mala praxi de la institució". Però s'ha trobat amb la negativa del ple, que tot i que ha defensat unànimement la salut pública, ha destacat la rellevància del model publicoprivat que regeix la sanitat actualment a Catalunya. La proposta no ha estat aprovada pel "no" del govern i l'abstenció de l'oposició, però de ben segur que el debat entre parts seguirà per fins al final d'aquesta concessió, que ara, si fos per l'Ajuntament seria renovada.

Per Junts per Terrassa, Montse Trullàs ha recordat que "tothom té accés" als serveis de la institució encara que sigui privada, per afegir que "més que un canvi de model", Catalunya necessita que l'Estat "li doni tots els fons que li pertoquen". També ha acusat els proposants de presentar "dades no contrastades", ja que, segons la regidora, el centre presenta llistes d'espera "millorables però similars a altres centres".

Javier González, portaveu de Ciutadans, ha alabat la col·laboració privada per dur a terme un servei sanitari públic. A més, ha assegurat que "no tot és culpa de l'estat espanyol" per afegir que Catalunya "és la comunitat que més va retallar en serveis socials" i això fa caure la qualitat del sistema.

El PSC, de la mà d'Eva Candela, ha defensat que la col·laboració publicoprivada és la que assegura que la sanitat arribi a tot Catalunya, i ha demanat "no confondre" el sistema de gestió amb l'eficàcia del servei, ja que, ha conclòs, CatSalut ha de fer inspeccions sobre la gestió dels actors privats com MútuaTerrassa en el sistema públic.

Per part del govern, tot i la voluntat d'entesa, la resposta ha estat la mateixa. La regidora de Salut, Mònica Polo, ha sostingut que "comparteixen l'essència" de la proposta, però no hi podien votar a favor. Per això, ha demanat a Arnau que retiressin la proposta i la treballessin junts, petició que ha estat rebutjada. L'alcalde, Jordi Ballart, s'ha manifestat en la mateixa línia per recordar que "hi ha voluntat d'arribar a un acord" i ha emplaçat els proposants a seguir parlant en els "pròxims dies".

El primer tinent d'alcalde, Isaac Albert ha recordat que "el sistema sanitari actual és bo i canviar-ne el model és dificultós". En aquest sentit, ha recordat que "el 90% dels ingressos de MútuaTerrassa són públics", i per això es necessita la institució per prestar un bon servei a la ciutadania. Tot i això, ha remarcat la necessitat de "gestionar transparentment" els diners públics.

Aquests col·lectius consideren que és una "oportunitat única" per defensar el bé comú i evitar que cap empresa privada "continuï enriquint-se amb la salut de les persones". Abans d'elevar la qüestió al ple, ja havien iniciat una recollida de firmes, i aquest dijous es van manifestar a la plaça Doctor Robert en aquesta línia.

MútuaTerrassa, amb uns 4.000 treballadors, gestiona actualment amb més d'una vintena de residències i centres de dia arreu de Catalunya i prop d'una quinzena de complexos sanitaris amb l'Hospital Universitari de la plaça del Doctor Robert al capdavant i diversos CAP i Consultoris del Vallès Occidental Oest. Aquest últim és el cas dels CAP de Rubí o Sant Cugat, els de Terrassa Sud, Oest i Rambla, o els consultoris d'Ullastrell, Viladecavalls o La Floresta, entre d'altres. Consulta més detalls en aquest enllaç.