La UPC de Terrassa, universitat líder en patents de l'Estat

Segons l'informe de l'Oficina Europea de Patents (OEP), el centre va sol·licitar 15 patents durant el 2020

L'investigador de la UPC Tzanko Tzanov.
L'investigador de la UPC Tzanko Tzanov. | Cedida
Redacció
29 de maig del 2021
La Universitat Politècnica de Catalunya Barcelona Tech (UPC) és la primera universitat de l'Estat amb 15 patents sol·licitades durant el 2020. Així ho ha fet públic l'informe de l'Oficina Europea de Patents (OEP), que situa la universitat a la sisena posició del rànquing, per darrere del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Amadeus, Esteve Pharmaceuticals, la Fundació Tecnalia Research & Innovation i Telefònica. 

En el transcurs del 2020, la UPC ha incrementat la sol·licitud de patents respecte del 2019, amb la sol·licitud de 38 títols de propietat industrial, 7 patents de prioritat espanyola, 18 patents prioritàries europees, 8 d'internacionals i 5 models d'utilitat espanyola. 

Amb exemples com el de la UPC, Catalunya se situa com la regió de l'Estat que més patenta, amb un total de 559 sol·licituds de patents, el que suposa un 31,2% del total de sol·licituds de patents espanyoles presentades a lOEP durant el 2020. La segueixen la Comunitat de Madrid (21,1%) i el País Basc (11,9%). 

Patents registrades a la UPC de Terrassa

L'activitat de recerca que desenvolupa la UPC abasta un ampli ventall d'àmbits, des de les TIC i les tecnologies industrials, passant per la salut, l'energia i la sostenibilitat, fins a la construcció, el transport i la logística. 

Els investigadors i investigadores que treballen a Terrassa estan entre els que més innovació generen, com és el cas de Tzanko Tzanov, codirector del grup de Biologia Molecular i Industrial (GBMI) que han patentat tres de les innovacions desenvolupades en el marc de la seva activitat de recerca: un adhesiu biodegradable per a materials d'aïllament i d'insonorització en la construcció, un hidrogel antibacterià per curar ferides cròniques i un dispositiu microfluídic de paper per detectar de manera ràpida infeccions bacterianes en ferides. 

Per la seva banda, la investigadora del Centre de Desenvolupament de Sensors Instrumentació i Sistemes (CD6), Meritxell Vilaseca, ha patentat un sistema intel·ligent per a la gestió integrada de plagues a través de la fotònica. 

Així mateix, des de la UPC s'han registrat recentment patents com un biomaterial per al tractament del càncer d'ossos, desenvolupat per Cristina Canal, responsable del Laboratori de Plasmes per Aplicacions Biomèdiques del grup Biomaterials, Biomecànica i Enginyeria de Teixits (BBT). Oriol Gomis, Marc Cheah, Eduard Prieto i Jie Song, investigadors del Centre d'Innovació Tecnològica en Convertidors Estàtics i Accionaments (CITCEA) han desenvolupat un software per obtenir i dimensionar eficientment la potència dels convertidors elèctrics i Xavier Massip, responsable del Centre de Recerca d'Arquitectures Avançades de Xarxes (CRAAX) ha plantejat un sistema per ajustar la dosi d'oxigen en pacients amb insuficiència respiratòria.