S'arxiva la causa contra els menors detinguts el 26-F a Terrassa

L'advocada assegura que aquesta decisió podria obrir la porta a l'absolució de tots els detinguts

Roda de premsa del grup de suport als detinguts el 26-F a Terrassa.
Roda de premsa del grup de suport als detinguts el 26-F a Terrassa. | Marc Solé
26 de maig del 2021
Actualitzat a les 21:16h
La Fiscalia arxiva la causa contra els tres menors detinguts durant els aldarulls a Terrassa per l'empresonament de Pablo Hasél, el passat 26 de febrer. Un mes després el 26 de març es constituïa el grup de suport als set joves detinguts i encausats durant les protestes. Un altre dia 26, en aquest cas de maig, han tornat a comparèixer per compartir novetats respecte de la investigació judicial oberta contra els encausats, tots egarencs i un rubinenc d'entre 14 i 25 anys.

Segons han informat des del grup de suport, en roda de premsa, els tres menors -d'entre 14 i 16 anys- van ser entrevistats a la Ciutat de la Justícia. Unes entrevistes de les quals se'n va derivar un informe favorable que van traslladar a la Fiscalia de menors i aquesta va demanar a la jutgessa l'arxivament de la causa. La detenció dels tres menors va crear una gran polèmica per la seva curta edat, i és que el més jove és nascut el 2006.


L'advocada dels encausats ha manifestat que l'arxivament de la causa dels menors obre la porta a possibles absolucions de la resta de detinguts. No obstant això ha tornat a denunciar "arbitrarietat i absurditat del procés judicial". Un centenar de persones han acompanyat el grup de suport al Raval de Montserrat per celebrar l'arxivament de la causa.

A banda, segons l'advocada d'Alerta Solidària, aquesta decisió de la jutgessa, tot i que forma part d'un procediment "completament diferent", pot apropar els quatre majors encara encausats "cap a l'objectiu de l'absolució". Des del grup de suport han assegurat que aquest arxivament "els fa més forts" i han recordat que es mantindran actius fins a aconseguir que els encausats siguin absolts dels desordres públics dels quals encara estan acusats.

El grup de suport Detingudes 26-F

El 26 de febrer, una manifestació al centre de Terrassa contra la detenció del raper Pablo Hásel donava pas a incidents entre protestants i antidisturbis dels Mossos d'Esquadra. La nit acabava amb càrregues i detencions: set veïns de Terrassa d'entre 14 i 25 anys quedaven arrestats i eren alliberats de matinada, acusats de desordres públics.

El dia que es complia el primer mes dels arrestos va néixer el grup de suport "Detingudes 26-F Terrassa", integrat per una trentena de persones entre familiars, amics i activistes. En una entrevista, una portaveu de l'organització explicava que farien un "acompanyament jurídic, emocional i polític" als detinguts.