«Si Fiscalia no retira l'acusació, en David serà jutjat per una acció que el TSJC va considerar llibertat d'expressió»

Parlem amb Eva Pous, advocada del CDR detingut el 14 de maig a Matadepera per encadenar-se a les portes del TSJC i no presentar-se al judici en què els seus companys d'acció van quedar absolts

L'advocada d'Alerta Solidària, Eva Pous.
L'advocada d'Alerta Solidària, Eva Pous. | Pere Fontanals
20 de maig del 2021
Actualitzat el 31 de maig a les 18:30h
12 activistes que es van encadenar a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya van quedar absolts el febrer del 2020 després que l'Audiència Provincial emmarqués l'acció dins del dret d'expressió. La decisió va ser ratificada pel mateix TSJC. Més d'un any després, el divendres 14 de maig, els Mossos detenien a Matadepera un dels participants, que a diferència dels seus companys, no es va presentar a judici.

Després de gairebé tres dies empresonat a Brians I, en David va sortir en llibertat aquest dilluns, però ara, si la Fiscalia manté l'acusació contra ell, s'haurà de sotmetre a un judici individual. En aquest context, LaTorre entrevista l'advocada del CDR, Eva Pous, membre d'Alerta Solidària.

- En David forma part d'un grup de 13 activistes que va quedar absolt. Per què va ser detingut aquest divendres?

- Entra dins d'un mecanisme jurídic, que creiem, s'hauria de revisar. Com que ell no ha tingut judici, l'ordre de detenció continuava activa. Així, un cop identificat, el van ingressar a presó. Es tracta d'un automatisme que porta a injustícies com aquesta: si el grup del qual formava part ha estat absolt -decisió ratificada pel TSJC-, per què ell ha de ser detingut?. En lloc d'examinar el cas, els Mossos executen i ens emportem aquesta sorpresa.

- Per què, en el seu moment, va decidir no presentar-se al judici?

- Ell entenia que no havia de col·laborar amb una justícia farsa, així que va decidir fer aquesta denúncia a títol personal. Era una manera de plantar-se i visibilitzar una repressió sistemàtica que des de l'1 d'octubre han patit més de 3.000 persones.

- Esperen que la Justícia s'emprengui més accions contra ell? O la causa acaba aquí?

- Tant l'Audiència de Barcelona com el TSJC ja van pronunciar-se: no hi ha delicte en l'acció conjunta, que queda emparada en els drets humans i la llibertat d'expressió. Ara bé, es dona la paradoxa que si la Fiscalia no retira els càrrecs, en David haurà de ser jutjat.

- Com encaren aquest nou judici?

- L'objectiu és aconseguir l'absolució com tots els companys d'acció. Estem a l'espera de la decisió de la Fiscalia, que esperem que retiri l'acusació després que l'Audiència Provincial i el TSJC ja es pronunciessin. En cas de celebrar-se, seria un judici farsa sense cap sentit jurídic ni democràtic.

- Com ha estat l'internament?

- El protocol Covid-19 deixa els presos en aïllament i indefensió. Fins dilluns no li van fer la PCR, i fins que no va saber el resultat negatiu, no el van deixar sortir de la cel·la. Així doncs, va estar més de dos dies incomunicat sense entrevistar-se amb els advocats, tot i que dissabte ja havíem fet els tràmits per trobar-nos-hi. Es tracta d'un procediment comú durant la pandèmia, però no deixa de ser un abús de poder.

- Ha estat fàcil posar-se en contacte amb ell?

- No hi vam parlar fins que pràcticament va sortir en llibertat. El dilluns, poques hores abans de sortir, es va posar en contacte amb mi quan ja tenia el resultat de la PCR. Denunciem que s'està privant el pres d'un dret fonamental com l'assessorament jurídic.

- Com es va produir la detenció?

- Va ser totalment inesperada. En un control rutinari dels Mossos per les restriccions de la Covid-19. El van parar a Matadepera, pel carrer, el divendres a la nit. Un cop identificat, van veure que li constava una ordre de cerca i captura, i va ser detingut.

- En David va sortir en llibertat després que Alerta Solidària contactés l'Audiència Provincial. A quines conclusions va arribar el magistrat per donar-hi llum verda?

- A falta de la resolució, la funcionària ens va comunicar que era innecessari mantenir-lo a presó si tenia un domicili on rebre les notificacions i citacions.

- Havia rebut requeriments judicials anteriorment?

- Després de no comparèixer, se'l va declarar en rebel·lia i es va obrir una causa exclusiva per a ell, que incloïa una ordre de detenció pels Mossos. Per no va rebre cap avís i tot va ser per sorpresa.

- Com està en David?

- Està bé, fort, molt content per la solidaritat rebuda, especialment a Matadepera. Està convençut que la determinació política que defensa és la correcta.


 
Arxivat a