crònica

Els missatgers del cribratge de Can Parellada

Acompanyem un grup de veïns que volten el barri porta a porta per convèncer de fer-se la PCR

per Marc Solé, Terrassa | 14 de maig de 2021 a les 16:00 |
Una de les auxiliars del CAP del barri toca un timbre, al carrer de Romania de Can Parellada. | Marc Solé
Són en Gabriel, en Patrick i l'Angel, membres d'associacions de veïns del barri de Can Parellada de Terrassa, i aquest divendres tenen una missió. Informar del cribratge que avui acull el Casal Cívic del barri. Acompanyats per tres auxiliars d'infermeria del CAP Antoni Creus, passen bloc a bloc, escala a escala i timbre a timbre, informant de la campanya i agafant mostres, si és que algú no es vol desplaçar. També als qui passen pel carrer, sovint coneguts: "Ei, et pots fer la PCR al Casal fins les set!". La confiança, creuen, és "clau" per convèncer-los.

Han començat a les nou, i es centren en zones amb alta incidència, com els carrers de Bulgària i Romania. Aquí tothom els coneix, i sinó, coneixen els seus parents. Això, asseguren "els dona seguretat i s'animen". A la porta d'un bloc, una dona accedeix a fer-se la PCR, però abans comprova que els coneix a tots: "Avui en dia no et pots fiar de ningú, hi ha molts estafadors que s'aprofiten de la gent gran". El seu marit s'espera, també se la farà. Mentrestant, lliguen fils i se n'adonen que tenen molts amics i coneguts en comú.


Ells són conscients de la importància de la tasca: "És important que la gent s'impliqui, perquè costa treure la gent de casa. És per això que hem de fer-ho". Al barri, la mitjana d'edat és alta, i a moltes llars no arriba la informació. Per això, asseguren que "la resposta és bona i ens ho agraeixen". També passen pels negocis, per les places. El seu objectiu, captar tanta gent com puguin entre les 2.000 persones cridades a posar-se un palet "molest però necessari" al cribratge d'aquest divendres.
 

En Gabriel, l'Angel i en Patric, els tres veïns que passen porta a porta en la jornada de cribatge. Foto: Marc Solé


Ara bé, és divendres a mig matí, i això significa que molta gent no és a casa: "és l'hora que els veïns surten a comprar". Per això pretenen fer torns i tornar a passar. Ho faran fins a les set del vespre, quan acabarà l'activitat al Casal Cívic. Aquí al matí el degoteig és constant, però esperen que els tres missatgers facin la resta. L'objectiu: detectar els asimptomàtics de totes les edats en un barri amb un dels índex més alt de casos de Terrassa.

"És important que els CAP sortim al carrer"

Només un 1%, assegura en Gabriel "dóna la nota i diu que ja està sa, o que ja està cansat de fer-se-la". Vestits amb EPI, recorden la importància de fer-se el test. També sí estàs vacunat. En cas de no estar-ho i tenir entre 60 i 69 anys, també la poden rebre al Casal Cívic. Quan no troben ningú a les cases, deixen un paperet a la porta i a les bústies: "Vine al cribratge". També a la porta d'entrada dels blocs.
 

Si no troben ningú a les cases, hi enganxen aquest paper; també a les entrades dels blocs. Foto: Marc Solé


La directora del CAP Antoni Creus, Montse Nozal, assegura que el paper dels veïns "és crucial" tenint en compte que "coneixen els punts calents, coneixen la gent i donen l'última empenta a la gent per fer-se un test que a vegades fa respecte". A diferència d'altres cribratges, tenen comprovat, afegeix, que el porta a porta augmenta la participació. En aquest sentit, conclou "és important que els CAP sortim al carrer i no esperar que els veïns ens caiguin del cel".

 
 

 

Participació