Els missatgers del cribratge de Can Parellada

Acompanyem un grup de veïns que volten el barri porta a porta per convèncer de fer-se la PCR

Una de les auxiliars del CAP del barri toca un timbre, al carrer de Romania de Can Parellada.
Una de les auxiliars del CAP del barri toca un timbre, al carrer de Romania de Can Parellada. | Marc Solé
14 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:03h
Són en Gabriel, en Patrick i l'Angel, membres d'associacions de veïns del barri de Can Parellada de Terrassa, i aquest divendres tenen una missió. Informar del cribratge que avui acull el Casal Cívic del barri. Acompanyats per tres auxiliars d'infermeria del CAP Antoni Creus, passen bloc a bloc, escala a escala i timbre a timbre, informant de la campanya i agafant mostres, si és que algú no es vol desplaçar. També als qui passen pel carrer, sovint coneguts: "Ei, et pots fer la PCR al Casal fins les set!". La confiança, creuen, és "clau" per convèncer-los.

Han començat a les nou, i es centren en zones amb alta incidència, com els carrers de Bulgària i Romania. Aquí tothom els coneix, i sinó, coneixen els seus parents. Això, asseguren "els dona seguretat i s'animen". A la porta d'un bloc, una dona accedeix a fer-se la PCR, però abans comprova que els coneix a tots: "Avui en dia no et pots fiar de ningú, hi ha molts estafadors que s'aprofiten de la gent gran". El seu marit s'espera, també se la farà. Mentrestant, lliguen fils i se n'adonen que tenen molts amics i coneguts en comú.

Ells són conscients de la importància de la tasca: "És important que la gent s'impliqui, perquè costa treure la gent de casa. És per això que hem de fer-ho". Al barri, la mitjana d'edat és alta, i a moltes llars no arriba la informació. Per això, asseguren que "la resposta és bona i ens ho agraeixen". També passen pels negocis, per les places. El seu objectiu, captar tanta gent com puguin entre les 2.000 persones cridades a posar-se un palet "molest però necessari" al cribratge d'aquest divendres.
 

En Gabriel, l'Angel i en Patric, els tres veïns que passen porta a porta en la jornada de cribatge. Foto: Marc Solé


Ara bé, és divendres a mig matí, i això significa que molta gent no és a casa: "és l'hora que els veïns surten a comprar". Per això pretenen fer torns i tornar a passar. Ho faran fins a les set del vespre, quan acabarà l'activitat al Casal Cívic. Aquí al matí el degoteig és constant, però esperen que els tres missatgers facin la resta. L'objectiu: detectar els asimptomàtics de totes les edats en un barri amb un dels índex més alt de casos de Terrassa.

"És important que els CAP sortim al carrer"

Només un 1%, assegura en Gabriel "dóna la nota i diu que ja està sa, o que ja està cansat de fer-se-la". Vestits amb EPI, recorden la importància de fer-se el test. També sí estàs vacunat. En cas de no estar-ho i tenir entre 60 i 69 anys, també la poden rebre al Casal Cívic. Quan no troben ningú a les cases, deixen un paperet a la porta i a les bústies: "Vine al cribratge". També a la porta d'entrada dels blocs.
 

Si no troben ningú a les cases, hi enganxen aquest paper; també a les entrades dels blocs. Foto: Marc Solé


La directora del CAP Antoni Creus, Montse Nozal, assegura que el paper dels veïns "és crucial" tenint en compte que "coneixen els punts calents, coneixen la gent i donen l'última empenta a la gent per fer-se un test que a vegades fa respecte". A diferència d'altres cribratges, tenen comprovat, afegeix, que el porta a porta augmenta la participació. En aquest sentit, conclou "és important que els CAP sortim al carrer i no esperar que els veïns ens caiguin del cel".