Terrassa, capital de la llum 2021 amb una àmplia programació durant tota la setmana

Se celebren més de 30 espectacles, conferències, exposicions i una il·luminació d'edificis emblemàtics el cap de setmana

10 edificis i espais s'il·luminaran el divendres a les 22 h, entre ells la Masia Freixa.
10 edificis i espais s'il·luminaran el divendres a les 22 h, entre ells la Masia Freixa. | Anna Mira
Redacció
12 de maig del 2021
Terrassa és enguany la capital de la llum en l'àmbit estatal. És per això que l'Ajuntament, juntament amb la Facultat d'Òptica i Optometria (FOOT) de la UPC, han organitzat una programació formada per una trentena d'actes al llarg de la setmana per commemorar el Dia Internacional de la Llum, que se celebra anualment el 16 de maig.

Així, se celebraran conferències, tallers i espectacles, però una de les activitats més destacades serà la il·luminació de 10 punts i edificis emblemàtics de la ciutat: divendres, a partir de les 21 h. Són la Masia Freixa, la xemeneia Montset, la plaça Nova, la xemeneia de la plaça de la Terrassa Industrial, la xemeneia de la plaça de Salvador Espriu, la Torre del Palau, la façana de l’Ajuntament, la FOOT de la UPC, el Monument a la Dona Treballadora i la carpa de Vallparadís. Durant els vespres d'aquest cap de setmana, qui els visiti podrà conèixer històries de la ciutat consultant els codis QR ubicats a cada un d'aquests punts.

Consulta aquí tota la programació i com aconseguir reserva per les activitats del Dia Internacional de la Llum a Terrassa.

El mateix dia, a partir de les 10 del matí, l'Auditori Joan Salvadó de la FOOT acollirà l'acte central de la programació, amb una conferència d'experts d'arreu de l'Estat sobre la llum en aplicacions biomèdiques i en la lluita contra el càncer. Durant la jornada, 700 estudiants d'escoles egarenques participaran en tallers i visites a instal·lacions docents o d'empreses vinculades amb la llum.

També formen part de la programació diverses exposicions. La contaminació lumínica, dones investigadores en la llum i les seves tecnologies, o una guia virtual de llibres d’òptica i visió, elaborada per la Biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa, es podran veure i visitar tant a la FOOT com a la UPC. A  banda, el dia 15 a les 12 h, tindrà lloc l’espectacle de dansa i multimèdia "Paralels Ways", al Teatre Principal de Terrassa, a càrrec d’Helena Córdova, alumna del grau en Multimèdia de la UPC.

Programació al MNACTEC

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya acollirà l'espectacle un espectacle de projeccions a càrrec de Sergi Buka, i tres conferències. Una sobre el rol dels òptics al final del segle XIX en la introducció d’espectacles òptics d'entreteniment, un sobre la llum en els reptes del nou mil·lenni, i una sobre la tecnologia d'enllumenat públic. A banda, alumnes de la FOOT faran atenció visual a tothom qui es vulgui revisar la vista. El 15 de maig a les 11 h, el mateix museu serà l'escenari d'una taula rodona entre especialistes de salut pública i salut visual, i tot seguit, a les 13 h, l'auditori del museu acollirà l'acte de cloenda.

Concurs d'Instagram

També s'ha organitzat un concurs fotogràfic d'Instagram. Les persones interessades a participar-hi han de penjar imatges acompanyades de l'etiqueta #fotoDIL21TRS. Les bases del concurs es poden consultar en aquest enllaç.