«Algú que et rebutja per la teva orientació sexual no pot ser bona persona»

Víctor Gutiérrez, jugador del CN Terrassa, celebra la sanció contra Nemanja Ubovic per dir-li "maricó" i creu que pot ser un precedent

Víctor Gutíerrez és waterpolista professional i activista LGTBIQ+.
Víctor Gutíerrez és waterpolista professional i activista LGTBIQ+. | Adrià Costa
05 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:00h
"Hem fet història". Aquestes són les paraules de Víctor Gutiérrez, waterpolista del CN Terrassa, en referir-se a la sanció de quatre partits a Nemanja Ubovic, del CN Sabadell, per dir-li "maricó" en dues ocasions durant el derbi vallesà de fa dues setmanes. Aquesta és la primera sanció per un cas d'homofòbia a l'esport professional, tot i que, com ha recordat Gutiérrez "sempre ho hem escoltat en vestuaris, patis i camps".

El jugador madrileny del CN Terrassa ha comparegut aquest dimecres en una roda de premsa per donar més detalls del cas i celebrar un "primer pas d'un camí molt llarg per recórrer". La sanció es va conèixer aquest divendres dies després que Gutiérrez denunciés el comportament homòfob del jugador serbi, qui li hauria dirigit l'insult durant el partit i a la salutació final, després que Gutiérrez li negués la mà.

"Ubovic encara no s'ha disculpat"

Així, tot i que reconeix que va arribar a casa amb dubtes, assegura que va decidir "no callar per ser part de la solució" i esperonar a nens i aficionats que es puguin trobar en situacions semblants tant a "a l'escola, al club o a la feina". En aquest sentit, ha manifestat el seu orgull després que un episodi "tan desagradable" hagi adquirit transcendència i marqui un punt d'inflexió. També ha agraït la "valentia" de la Federació Espanyola de Natació i el seu president "per no mirar a una altra banda" i el suport rebut per companys d'equip, waterpolistes, esportistes, i l'Ajuntament de Terrassa i l'alcalde, Jordi Ballart, entre d'altres.

En referència al seu rival, li segueix retraient que, encara a hores d'ara, no s'hagi disculpat: "Una persona que en rebutja a una altra per la seva orientació sexual no pot ser bona persona". En la mateixa línia, explica que "com en altres ocasions", el jugador el va insultar en un moment d'ocasió, però en comptes de demanar perdó, "ho va tornar a fer en un moment de pulsacions baixes". Això, creu Gutiérrez, marca una "declaració d'intencions". Plantar-se en mig del partit, segueix, "hauria anat en contra dels interessos" del seu equip.

Un cop aconseguit aquest "gol per l'esquadra" a la LGTBIfòbia, el waterpolista del CN Terrassa assenyala l'educació i la legislació com a claus per acabar amb aquesta "sensació de barra lliure". Així, creu que incloure l'homofòbia en els delictes d'odi és "una necessitat" i afegeix que d'aquesta manera "s'evitarien situacions que marquen la vida i que ningú hauria d'aguantar".

D'aquesta manera, considera que l'exemple a seguir és el racisme, tenint en compte que "actualment està condemnat". Per això, demana "eines necessàries" per revertir la situació i a la vegada recorda que l'estat espanyol és "pioner" en la defensa dels drets LGTBIQ+. A la ciutadania també s'hi dirigeix: "No fa falta ser negre per ser antiracista ni dona per ser feminista".