Restriccions anti-Covid

«Tenim l'esperança que les restriccions no tornin enrere»: els bars i restaurants de Terrassa, optimistes

El Gremi d'Hostaleria celebra l'ampliació dels horaris d'obertura dels locals fins a les 11

per Marc Solé, Terrassa | 5 de maig de 2021 a les 09:00 |
El Govern preveu que el dia 9 de maig els bars i restaurants puguin obrir fins a les 11 de la nit. | Anna Mira
Els bars i restaurants de Terrassa afronten amb "ganes i il·lusió" les noves restriccions previstes pel pròxim 9 de maig, en què s'espera que es puguin oferir sopars i s'endarrereixi l'hora de tancament a les 11 de la nit. Així ho afirma en declaracions a LaTorre Cesc Castellet, portaveu del Gremi d'Hostaleria de Terrassa, que aglutina més de 400 establiments del sector a la ciutat i al Vallès Occidental.

Tot i l'optimisme, però, fa una crida a la "prudència" tenint en compte que les esperances del sector "ja han anat pel pedregar un parell o tres de cops". En aquest sentit, assenyala el paper del TSJC com a "clau" de cara a l'aprovació de les noves restriccions i les que puguin produir-se en els pròxims mesos.


Pel que fa al futur més immediat i a mitjà termini, Castellet apunta que les vacunes "fan el seu efecte", i per això creu que els números "difícilment" creixeran si no hi ha un daltabaix extraordinari. Per això, afegeix: "Ara sí, els hostalers tenim l'esperança que això ja no torni a anar enrere". Ara bé, davant l'aforament del 30% a l'interior i del 100% a l'exterior previst, demana "mesures adaptades" pels locals sense terrassa o amb espai interior limitat.

"Celebrem que la gent podrà acabar el dia fent un got o sopant"

En relació amb l'obertura continua fins a les 11 de la nit, apunta que "ara ve la feina" amb l'objectiu de "normalitzar un altre cop" l'activitat de vespres i nit. Aquest perllongament de l'horari, diu, "és oxigen". Si en els pròxims dies es confirma la decisió del Govern, afegeix: "Fins ara la gent sortia de treballar i ens trobava a tots tancats, però ara podrà acabar el dia fent un got o sopant".

Així, tot i que reconeix que "la gent té moltes ganes", recorda als futurs clients que "no calen presses", tot recordant que "hi ha lloc per tothom". D'aquesta manera, en previsió d'una setmana que ve de taules plenes, demana que "no sigui una bombolla de 15 dies que després es desinfli". Si es manté l'alta afluència, afirma, "comença una dinàmica econòmica interessant".

Segons Castellet, el primer quadrimestre del 2021, en què els establiments han hagut de tancar a primera hora de la tarda, ha estat "econòmicament un desastre", però celebra que el sector "s'ha dosificat i readaptat, i ha tret rendiment a la franja de migdia i al menjar per endur" per sobreviure. Durant aquest període considera que les mesures es podrien haver ajustat "en zones on hi havia menys incidència", com barris o pobles. Si mai tornem a estar en pandèmia, apunta, "aquest és un dels punts a corregir".

Els establiments de restauració situats en centres comercials han estat tancats durant sis mesos. La reobertura es va produir el 26 d'abril, en un període en què Castellet recorda que les grans superfícies "van ser molt cruels i no van lloguers". Davant d'aquesta mostra de "capitalisme salvatge", manifesta les necessitats d'ajudes específiques per aquests negocis.

 

 

Participació