El Ple estèril de les vacunes sobrants del CST: més retrets que arguments en una sessió «innecessària» i sense Labòria

Govern i part de l'oposició tornen xocar en una ple extraordinari enrocat i sense conclusions

El ple s'ha celebrat aquest divendres després del ple ordinari.
El ple s'ha celebrat aquest divendres després del ple ordinari. | Youtube
30 d'abril del 2021
Actualitzat a les 18:08h
El ple extraordinari de Terrassa d'aquest divendres sobre la vacunació amb dosis sobrants a mitjans de gener al Consorci Sanitari de Terrassa ha resultat estèril i s'ha basat en un debat que, com després ha dit l'alcalde, "no portava a enlloc". PSC i Ciutadans van demanar celebrar aquesta sessió perquè tant el president del CST, Jordi Labòria, com l'alcalde i vicepresident de l'entitat, Jordi Ballart, "donessin explicacions d'una vegada per totes" sobre les persones beneficiàries.

A priori, l'objectiu dels dos partits de l'oposició era conèixer la llista de vacunats per esclarir si un exmembre del Consell de Govern del CST s'hauria vacunat saltant-se l'ordre establert escudant-se en una "filtració la premsa", però ha desembocat en una simple petició de dimissió de Labòria -que no ha comparegut a la sessió- que ha estat tombada pel govern i JxT. Així, mentre els dos partits criticaven l'"opacitat" de l'Ajuntament, l'executiu defensava els "criteris mèdics" del centre en una decisió d'última hora.

Javier González, portaveu de Cs, ha assegurat que ni govern ni CST "no donen la informació que es reclama" i aquesta situació "crea un buit que s'omple de sospites". Aquest context, ha afegit, mostra "la gravetat de la poca voluntat" de les persones competents per resoldre dubtes.

El regidor Marc Armengol, del PSC, subscrit el discurs de González per afirmar que estan "orgullosos de la gestió sanitària, però no de la política". En aquest sentit ha explicat que les sospites venen després que els rumors no s'hagin desmentit "malgrat la insistència". Per això ha situat aquest silenci en l'"estratègia de no respondre tot aprofitant la majoria absoluta", la qual, ha catalogat com a "estratègia Rajoy". Per concloure, ha recordat que la validesa d'aquest mètode és finita, ja que hi ha mes gent que no va votar TxT que no pas la que els va votar.

Junts se'n desmarca i el govern es defensa contraatacant

Junts per Terrassa s'ha desmarcat ràpidament de la posició de la resta de partits de l'oposició. La regidora Meritxell Lluís ha manifestat la seva decepció, ja que "pensava que al ple es debatria sobre la destinació de les vacunes" per afegir que "la dimissió de Jordi Labòria no solucionaria res". A més, s'ha preguntat si hi havia proves que avalessin les sospites de PSC i Cs.

En la mateixa direcció s'han mostrat els membres del govern municipal. El primer tinent d'alcalde, Isaac Albert, ha criticat la polèmica "inflada i allargada en el temps" per demanar retòricament: "De què volen parlar?". En aquest sentit, ha expressat la seva opinió sobre el ple, apuntant que es tractava d'un ple "innecessari" que només pretenia "fer mal a la institució". També ha aprofitat per agrair als professionals de la Salut la seva tasca i s'ha sumat a Junts en la demanda de proves.

Mònica Polo, com ja va fer en declaracions a LaTorre, ha aplaudit una "decisió a contrarellotge" que va permetre aprofitar 262 dodis que "o s'utilitzaven o es tiraven". Per això, ha afirmat que "el ple no tenia sentit". Per tancar la sessió, Jordi Ballart ha recordat que l'Ajuntament "no té competències en la vacunació" i ha aclarit que ell no s'ha vacunat, ja que, ha assegurat, "els rumors escampats" han fet que li preguntin pel carrer. A més, ha lamentat que el ple extraordinari es podia haver celebrat "per reclamar una salut pública de qualitat, per interessar-nos dels problemes dels sanitaris, o l'avenç de la vacunació".

Ambdós partits van sol·licitar una Junta de Portaveus extraordinària, amb la presència de l'alcalde, Jordi Ballart, i el president, Jordi Labòria, que es va celebrar el 16 d'abril sense que cap dels dos hi comparegués, finalment. En aquesta, el govern no hauria mostrat la llista de vacunats amb base a la Llei de Protecció de Dades, en un informe que PSC i Cs apunten que no estava signat.

A finals de gener, en declaracions a LaTorre, la responsable de la campanya de vacunació del CST, Cristina Abadia ja va explicar que només es van vacunar pacients ingressats "per criteris de geriatria" i també persones externes de col·lectius de risc. Entre aquests s'hi trobarien persones d'edat avançada amb patologies cròniques i pacients ingressats de més de 65 anys. També personal sanitari que s'havia de vacunar dimarts 12 i dimecres 13 de gener i professionals jubilats "que poden ser cridats en qualsevol moment", afegia Abadia.