La pobresa menstrual arriba al Ple de Terrassa: ERC, Tot per Terrassa i Junts s'alien per combatre-la

Una proposta dels tres partits demana posar la menstruació al "debat polític" i impulsar polítiques públiques per donar-hi resposta

Redacció
28 d'abril del 2021
Actualitzat el 29 d'abril a les 16:28h
El grup municipal d'Esquerra Republicana (ERC), juntament amb Tot per Terrassa i Junts per Terrassa, presenten al ple municipal d'aquest divendres un acord per combatre la pobresa menstrual i visibilitzar la mestruació. Previsiblement, l'acord s'aprovarà.

En un comunicat, ERC Terrassa apunta que la pobresa menstrual "afecta milions de persones arreu del món pels elevats preus dels productes d'higiene menstrual", sumats a la manca d'accés a banys i instal·lacions durant el període.

En aquest context, els partits signants demanen a l'Ajuntament de Terrassa que realitzi campanyes d'informació i sensibilització permanents pels productes sostenibles per a la menstruació i pel coneixement d'aquesta per "superar tabús i mites i donar eines, especialment al jovent". A més, proposen incorporar tallers de sensibilització i educació sobre el tema.

L'acord reclama al Consistori dotar de productes gratuïts d'higiene a persones en risc d'exclusió social, així com garantir l'accés i la correcta senyalització dels lavabos municipals. En la mateixa direcció, insten al Govern català a realitzar campanyes similars i a l'estat espanyol, a reduir l'IVA dels productes menstruals al 4%. També proposen il·luminar de vermell la façana del Consistori cada 28 de maig amb motiu del 

Jovent Republicà, impulsora de la proposta, considera que "cal situar la menstruació al debat polític i impulsar polítiques públiques que hi donin resposta". En aquest sentit, la formació creu que el coneixement és "fonamental per trencar tabús i educar en la diversitat, ja que ni totes les persones que menstruen són dones, ni totes les dones menstruen". 

Altres propostes

Esquerra i Junts també demanen la "reparació i dignificació" de les dones perseguides per bruixeria a Terrassa a través d’un manifest de la revista Sàpiens i instant a la comissió de nomenclàtor a recuperar la seva memòria històrica i atorgant a aquestes dones el nom de places, carrers i altres espais públics de la ciutat.

A més, la proposta també demana declarar el dia 27 d’octubre com a dia commemoratiu de les Dones Acusades de Bruixeria i com a tal, il·luminar la façana de l’Ajuntament de color lila, alhora que es localitzi el lloc de la seva execució i posar-hi una placa en el seu record.