Arriba al Ple l'inici d'un expedient sancionador a Rosa Boladeras per l'adjudicació del festival Elixir

Una denúncia anònima acusa la regidora de Cultura d'incomplir el codi ètic en presidir fins al 2019 l'entitat beneficiària, Elixir Poètic

Boladeras és regidora de Cultura des de mitjans de 2019.
Boladeras és regidora de Cultura des de mitjans de 2019. | Cèlia Atzet
27 d'abril del 2021
Actualitzat a les 20:50h
El Ple Municipal de Terrassa d'aquest pròxim divendres 30 d'abril es pronunciarà sobre l'expedient sancionador contra Rosa Boladeras, regidora de Cultura. Així es va acordar a l'última Comissió de Serveis Generals i Govern Obert, en què van participar membres de Tot per Terrassa (TxT), Partit Socialista (PSC), Esquerra Republicana (ERC), Ciutadans (Cs) i Junts per Terrassa (JxT). 

La polèmica va sorgir setmanes enrere després d'un informe de la síndica de Terrassa, Isabel Marquès, basat en una denúncia anònima rebuda a la Bústia Ètica en què s'assegurava que Boladeras hauria incomplert el codi ètic del Consistori en l'adjudicació de l'organització del Festival Poètic de Terrassa, l'Elixir, a l'entitat Elixir Poètic per valor de 30.000.

L'entitat beneficiària es va crear el 2013, i fins al 2019, l'actual regidora de Cultura i actriu en va ser la presidenta. Segons estableix el codi ètic, però, no es poden dur a terme contractacions públiques a entitats amb les quals càrrecs electes hagin tingut vinculacions en els dos anys previs al seu nomenament. El 2019, poc abans de les eleccions i sent encara Boladeras presidenta d'Elixir, el festival es va suspendre entre acusacions de Boladeras, al govern dels socialistes, "d'embrutir la imatge del festival per raons polítiques". Aleshores, la subvenció prevista, no contracte, era de 32.100 euros, 15.000 euros menys que en l'edició anterior.

L'assumpte es va debatre dies enrere, durant tres hores, a la Comissió de Seguiment i Avaluació Codi Ètic. Aleshores es va acordar demanar al secretari municipal l'elaboració d'un segon informe -no vinculant, fins que l'òrgan instructor digui el contrari- que complementés el de la síndica, que tampoc es considera vinculant. Ara, aquests documents, que ja han rebut els partits del govern i de l'oposició, demana elevar al ple d'abril l'inici d'un expedient sancionador, del que se'n desconeixen les hipotètiques sancions. Actualment, els tècnics municipals estudien si aquests documents han de ser vinculants, i per tant, decidir la sanció per a Boladeras, o simplement han de ser consultius.

Així, els cinc grups del Ple tornaran a debatre el tema després que tots hi votessin a favor -també Tot per Terrassa, partit de Boladeras, i Esquerra Republicana, soci de govern- a excepció del PSC, que es va abstenir després de presentar diverses esmenes, tot i que defensa portar l'afer al ple. En aquest sentit, tant els socialistes com Ciutadans demanen que l'instructor del cas sigui la Diputació de Barcelona, i no els tècnics de l'Ajuntament de Terrassa.

Aquest dimarts, en una roda premsa, els socialistes han demanat el cessament "immediat" de la regidora. A més, Els socialistes han donat per fet que l'expedient sancionador s'aprovarà. De fet, l'impulsa el govern municipal. Pel que fa al cessament, el regidor Javier García ha apuntat que si no es duu a terme "Ballart serà còmplice de les irregularitats" i ha criticat que el govern municipal es nega a publicar el contingut de l'informe de la síndica "vulnerant així les Normes Reguladores de la Bústia Ètica". També ha assegurat que la regidora "es va negar a col·laborar amb la investigació". El govern municipal, aquest dimarts al vespre, ha respost a les acusacions amb un comunicat on defensa la innocència de Boladeras.

Per ara es desconeixen els detalls de l'expedient que s'iniciaria per sancionar Boladeras per un presumpte incompliment dels articles 9 i 15 del codi ètic, tal com apunten des de l'oposició i la denúncia rebuda a la Bústia Ètica . Tot i que el procés es troba en un estadi inicial, aquesta és la primera vegada en democràcia que es debat l'inici d'un expedient sancionador contra un membre del govern municipal. A més, paral·lelament, l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) estaria investigant si l’Ajuntament de Terrassa va cometre irregularitats en l'adjudicació d’aquest contracte.