Crònica

Terrassa demostra les ganes de Sant Jordi amb carrers plens i comerciants contents

La poca quantitat de parades fa aflorar les cues però catapulta les vendes

per Marc Solé, Terrassa | 23 d'abril de 2021 a les 16:30 |
Degoteig de clients constant a totes les parades del Centre de Terrassa. | Marc Solé
Un divendres amb ambient primaveral era l'escenari perfecte per la tornada de parades de llibres i flors als carrers de Terrassa. Després d'un Sant Jordi confinat, el de l'any passat, el 23 d'abril tornava a ser més Sant Jordi que mai i, des de primera hora, el moviment de gent era constant per la rambla d'Ègara, el Raval de Montserrat, i tots els carrers adjacents a la plaça Vella. Fora del Centre, els establiments també presentaven bona afluència.

Enguany, donada la situació de pandèmia, l'Ajuntament només ha permès exposar a peu de carrer a 19 llibreries i 19 floristeries locals, davant del mateix local. Ni fires, ni mercats, ni escoles ni entitats. Aquest sistema, per evitar aglomeracions, ha acabat provocant cues en alguns establiments. Alguns vianants, fins i tot, es queixaven que "no trobaven parades" per comprar els productes més buscats per Sant Jordi.


Els comerciants, en canvi, es mostraven satisfets pel ritme de vendes, assegurant que la poca competència d'enguany havia repercutit positivament a la caixa. En aquest sentit, l'Ariadna, dependenta d'una parada de llibres, explicava a LaTorre que al migdia s'havia facturat més que en altres diades a la mateixa hora. De cara a la tarda, es fregaven les mans: "Quan surti tothom de treballar, esperem que s'ompli encara més". A les botigues de roses, el degoteig era constant: "No hem parat en tot el matí", assegurava la dependenta d'una botiga de la Rambla.
 

El degoteig de clients era constant a totes les parades del Centre de Terrassa. Foto: Marc Solé


Preguntats pels gèneres més venuts, els venedors de llibres ho tenen clar: novel·la i assaig són els que triomfen més. Pel que fa als autors, Xavier Bosch, Sánchez Pinyol, Maria Barbal, Maria Dueñas i els presos polítics es trobaven entre els més demanats. A les botigues de roses, tot i que les vermelles eren les més venudes, tampoc faltaven els qui les preferien grogues o d'altres colors. En Josep l'hi comprava totes dues a la seva dona: "Una per tradició, i una altra per la llibertat".
 
Entre joves, adults i gent gran, la majoria seguia un patró comú: o llibre o rosa a la mà. La presència de gent al carrer no era tan massiva com altres anys, però tenint en compte que enguany hi havia moltes menys parades, la satisfacció de tornar a viure la diada de Sant Jordi es palpava entre la gent. La Laura, que passejava pel Centre acompanyada de la seva filla petita explicava que enguany "no és el mateix, però serveix per treure's el cuquet", tot destacant que "es passa bé per tot arreu, però hi ha molt ambient".A les parades de llibres, la gent remena els llibres sense grans aglomeracions, així com a l'interior dels locals. A les parades de roses, en canvi, és diferent: es fan cues ordenades, en què tothom espera pacient per triar la flor que més el convenci. Al Centre, l'Adrián es queixa perquè fa més de 10 minuts que s'espera en una d'aquestes. Tot i això, s'ho pren amb humor: "M'espero perquè si arribo a casa amb les mans buides, la xicota em pela".

 
En Marc, que acaba de comprar un llibre en una parada per la seva parella, explica que s'han organitzat amb la seva filla, que es troba fent cua en una parada de roses. En Juan Antonio fa cua per comprar quatre roses: una per la seva dona, una les seves filles i una per una companya de feina. No espera llibre, ja que diu, "a casa ens hem passat al llibre digital".
 

Les tradicionals roses vermelles han tornat a ser les més demanades. Foto: Marc Solé


La Carme i en Xavier surten de comprar una rosa, que ell li entrega un cop ha pagat. Es mostren somrients, ja que "tot i que amb la nova normalitat no és el mateix, no ens podem queixar perquè ho podem seguir celebrant". A la tarda tornaran a sortir per comprar un llibre, que es regalen mútuament. En Jaume, que es passeja pe Raval amb una rosa per la seva dona, la seva filla i una amiga considera que "s'ha recuperat el desastre de l'any passat" i celebra el "gran ambient que" es viu als carrers.

Altres notícies de Sant Jordi que et poden interessar


 

 

Participació