La indústria de les armes de foc, la temàtica del nou llibre publicat pel MNACTEC i Rafael Dalmau

"Les armes de foc a Catalunya. Manufactra i indústria", de Francesc Xavier Hernàndez Cardona, repassa la història de les armes de foc a Catalunya des del segle XIV fins al final de la guerra Civil Espanyola

Redacció
24 d'abril del 2021
Les armes de foc a Catalunya. Manufactura i indústria és el setè volum de la col·lecció Temes de Patrimoni Industrial, dirigida i cordinada pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i publicada per Rafael Dalmau Editor. L'obra, de l'historiador Francesc Xavier Hernàndez Cardona, repassa la història de les armes de foc a Catalunya des del segle XIV fins a la fi de la guerra Civil Espanyola.

Entre altres aspectes, el llibre parla del rol de Catalunya i València en la participació precoç de les noves tecnologies armamentístiques i de la indústria al servei del militarisme, promoguda pel règim borbònic després de la guerra de Successió.

A més, l'obra posa en relleu el paper destacat de Terrassa en la fabricació de la pistola Acaso, inspirada en l'Astra 1921. El volum està il·lustrat amb més de 140 imatges, fotografies i plànols, provinents d'arxius catalans, francesos i espanyols. 

Hernàndez Cardona destaca per la seva participació en excavacions com la de la batalla de Talamanca (1713) i la de l'Ebre (1938). També ha interpretat batalles com la d'Empúries (195 aC), Muret (1213) i el setge de Barcelona (1713-1714).

L'any 2018 va rebre la Medalla Narcís Monturiol pels seus mèrits científics i tecnològics en àmbits com la didàctica de la història, l'arqueologia, el patrimoni i la museografia didàctica. Entre la seva producció bibliogràfica, Història militar de Catalunya i Soldats, guerrers, combatents dels Països Catalans en són les més destacables.