Crit d'alerta de l'espai okupat La Marginal de Terrassa pel risc de desallotjament

El col·lectiu de dones denuncia ser víctima d'un "judici injust" en què se'ls va comunicar la sentència sense avisar-les d'una denúncia prèvia

La Marginal és un espai autogestionat situat a la carretera de Matadepera de Terrassa.
La Marginal és un espai autogestionat situat a la carretera de Matadepera de Terrassa. | La Marginal
30 d'abril del 2021
Actualitzat a la 13:37h
El Centre Social Okupat La Marginal de Terrassa, obert l'octubre del 2019 en un local buit de la carretera de Matadepera es troba en perill de desallotjament. Format per una desena de membres actives, és un espai que s'autodenomina feminista, anticapitalista, no mixte i autogestionat per a reunions, cures, contracultura assequible i formacions.

Tal com explica una de les seves membres en declaracions a LaTorre, al febrer van rebre una carta a l'entrada del local en què rebien una citació per un desallotjament "pròxim". La seva sorpresa, però va ser que van rebre una sentència, i no una denúncia. Per això, denuncien ser víctimes d'un "judici injust en què no se'ls hi ha donat l'oportunitat de participar".

En relació amb el desallotjament, expliquen que "poden venir i fer-nos fora en qualsevol moment", afegint que "busquen l'imprevist, ja que no interessa que oferim resistència". Sospiten que amb la revocació de l'estat d'alarma el 9 de maig, l'estat espanyol "comenci a desnonar i a desallotjar en massa". Tot i la incertesa, asseguren que amb la col·laboració d'un advocat, volen presentar proves "per allargar al màxim el procés". En clau de futur, asseguren que no tenen alternatives previstes ja que, " tot i que és difícil d'aturar, volem creure que hi ha esperança".

L'espai que gestionen és propietat del Banc Sabadell, el qual recorden "té uns 3.700 béns immobles en desús a la demarcació de Barcelona i 20.000 a l'estat espanyol". En aquest sentit, des del casal okupat de Sant Pere apunten que "seguiran donant guerra i resistint per donar vida al barri, reforçant l'activisme descentralitzat". També aprofiten per reivindicar la "descriminalització" de l'okupació, tot assegurant que "els espais són de qui els habita, i no de qui els explota". Per això critiquen que els grans tenedors "posen un cop més el capital per sobre la vida" i volen barris "silenciats, tranquils i normatius".

En declaracions a aquest mitjà, defensen que la Marginal és un projecte important, amb uns valors que són necessaris pel barri i la societat, ja que "està fet per dones i per a les dones". Conviden a les interessades a visitar-les, "perquè també es facin l'espai seu" i convocar activitats basades en les inquietuds de les dones del barri. En aquesta direcció consideren "important" que el barri teixeixi xarxes de suport amb l'objectiu de "no dependre de les institucions ni econòmicament ni políticament".

A més, es posicionen com a espai segur per a "dones, transsexuals, dissidents, migrades, putes, persones neurodivergents i precàries" puguin "construir, desconstruir i construir-se". En aquest sentit, consideren que el moviment a Terrassa "està molt masculinitzat" i quan les dones troben els seus propis espais "s'infantilitza, qüestiona, invisibilitza i infravalora".

Jornades de resistència

Amb l'objectiu de difondre la seva causa i fer pinya al barri, la Marginal ha organitzat unes jornades de resistència mixtes per aquest cap de setmana. Seran aquest divendres, 30 d'abril, i diumenge, 2 de maig. Es preveu l'actuació d'artistes com Translocura, Ida de Oia, Oli Clikapika i Dj Nàtura.

S'hi podrà visitar l'exposició "Queridos especuladores: este proyecto no se puede tapiar" sobre la crisi de l'habitatge i l'okupació. També hi haurà paradetes, tallers d'autodefensa i de passamuntanyes, micro obert i la projecció d'un documental. Totes les activitats se celebraran a la seu de La Marginal (carretera de Matadepera, 127). Per a més informació, consulta el compte d'Instagram de La Marginal.
 

Programació de les jornades de resistència de La Marginal. Foto: La Marginal