Mireia Comas recollirà el premi Llibertat d'Expressió per a «tots els periodistes que han patit la Llei Mordassa»

La periodista terrassenca rebra el guardó el 3 de maig en un acte organitzat per la Unió de Periodistes Valencians

La fotoperiodista egarenca Mireia Comas.
La fotoperiodista egarenca Mireia Comas. | Adrià Costa
Redacció
16 d'abril del 2021
La Unió de Periodistes Valencians distingirà a "tots els periodistes i fotoperiodistes que han patit les conseqüències de la Llei Mordassa" amb el premi Llibertat d'Expressió, que enguany arriba a la seva quarantena edició.

L'organització, malgrat que explica que el guardó "té un esperit col·lectiu", ha decidit entregar-lo a la fotoperiodista terrassenca Mireia Comas, detinguda pels Mossos quan cobria un desnonament al barri de Can Palet de Terrassa. Li demanaven un any de presó i una multa de 170 euros per uns actes que ella assegurava no haver comès.

Comas, ja absolta mesos enrere d'un delicte d'atemptat contra l'autoritat, serà l'encarregada de recollir el premi el pròxim 3 de maig en un acte a l'antic edifici de la Universitat de València. La data d'entrega coincideix amb la celebració del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Les persones interessades a assistir-hi han d'enviar un correu a [email protected] abans del 29 d'abril a les 14 h.
 

Els premis Llibertat d'Expressió arriben a la seva 40 edició. Foto: Unió de Periodistes Valencians


Segons la Unió de Periodistes Valencians, el de Comas "només és un exemple dels efectes de la Llei Mordassa" contra els professionals de la informació. En aquest sentit, apunten a la proliferació de casos de periodistes "detinguts, colpejats i processats". Per això, pretenen reivindicar "una llei perversa que deixa els professionals desemparats i en una greu situació de vulnerabilitat només pel fet de treballar".

El cas de la terrassenca va provocar la indignació del col·lectiu de fotoperiodistes, i va eixamplar encara més la ferida oberta entre el col·lectiu i els cossos policials des del referèndum de l'1 d'octubre. En una onada de solidaritat, fotoperiodistes i ciutadans d'arreu de Catalunya i l'Estat van denunciar "la violació de la llibertat de premsa i del dret d'informació" arran d'una versió policial que la Fiscalia va acabar desestimant en detectar-hi "contradiccions".