1 de 10
CRÒNICA

Cribratge a 2.000 alumnes i professors de la UPC de Terrassa: «Així anirem a classe més tranquils»

L'objectiu se centra en detectar asimptomàtics amb l'activitat presencial, ara reduïda al 35%, a l'horitzó

Una infermera practica un test serològic a una estudiant, aquest dimecres a la UPC. | Roger Navarro
per Marc Solé, Terrassa | 14 d'abril de 2021 a les 20:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa acull des d'aquest dimecres i fins divendres un cribratge massiu per detectar casos asimptomàtics entre els prop de 6.000 alumnes, professors i personal de les facultats. La campanya se celebra en horari de matí, de nou a dues, i el dijous també de tres a cinc de la tarda.

Després d'una gran afluència que ha comportat cues a primera hora, el degoteig ha sigut constant fins a les dues del migdia, en què ha acabat la primera jornada. Als assistents, principalment alumnes, se'ls demanava una identificació a l'entrada, i tot seguit se'ls preguntava "Només PCR o PCR i test serològic?". La resposta era unànime: doble prova, doble tranquil·litat. A més, en el cas de la PCR, el palet se l'autoaplica la mateixa persona.


Tal com explica a LaTorre Rosa Vallès, metgessa del Banc de Sang i Teixits i màxima responsable de l'operatiu, l'objectiu de la campanya se centra en "detectar asimptomàtics per trencar la cadena de transmissió en una població que es mou molt, interacciona molt i que aviat tornarà a les classes presencials" com són els universitaris. 
 
Per ara, segons ha pogut saber aquest mitjà, les previsions apunten a 2.000 participants amb cita prèvia fins divendres, però Vallès insisteix a "convidar tothom a venir" si encara no tenen hora. En cas que no hi hagi lloc per a l'horari en què es desitja anar-hi, demana que els interessats "vinguin igualment i se'ls hi farà un lloc". La cita prèvia es pot tramitar en un senzill tràmit en aquest enllaç.

 

El cribratge se celebra a la sala polivalent del pati interior de l'ESEIAAT, al carrer Colom 11. Foto: Roger Navarro


Tenint en compte que la comunitat universitària de Terrassa és d'unes 6.000 persones, Vallès considera "un gran èxit" un 33% de participació en un moment en què el 35% de les classes de la UPC a Terrassa són telemàtiques. De fet, des d'aquest dimecres, tots els alumnes de primer dels graus ja s'han reincorporat a les aules. Fins ara, només es feien presencials les pràctiques de laboratori.

Els resultats del test serològic, que és optatiu, s'obtenen en 10 minuts, i els de la PCR, en qüestió d'hores. En el cas d'aquests últims, es poden consultar a la web i a l'app de "La Meva Salut", i als positius se'ls trucarà. El cribratge forma part d'una campanya per detectar casos a les universitats catalanes, com ja s'ha fet a l'EUIT de Terrassa i també a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 

Un professor s'autopractica una prova PCR al cribratge de la UPC de Terrassa. aquest dimecres al matí. Foto: Roger Navarro


A la sala polivalent de l'ESEIAAT el degoteig de persones és constant a mig matí. La majoria són alumnes -tant de grau, com de màster i doctorat- d'entre 20 i 30 anys, però també s'hi deixen veure professors. Tots mostren la seva satisfacció per la iniciativa i la veuen com un primer pas per reincorporar-se a les classes.

L'Albert té 28 anys i és doctorand, tot i que no té símptomes, es vol assegurar que no és positiu i creu que "s'haurien d'impulsar més cribratges com aquest". La Marina i la Laia, estudiants d'Enginyeria Aerospacial ja s'havien fet PCR, però era la primera vegada que es feien un test serològic. Apunten que "és molt ràpid i no fa mal".
 

Es preveu cribrar unes 2.000 persones fins divendres. Foto: Roger Navarro


La Violant i la Judit, estudiants d'Òptica i Optometria celebren que són negatives, segons el test d'antígens. Tot i això, la Judit lamenta que "creu que no s'ha fet bé la PCR". La Lluïsa, professora de la mateixa facultat, creu que el cribratge "és una iniciativa fantàstica per anar més tranquils a classe". Tot i això afirma que estarà més tranquil·la quan es vacuni. La Verònica, estudiant del màster d'Enginyeria Industrial apunta que aquest "és un primer pas per fer classes presencials amb tranquil·litat".

Participació