Medi Ambient i Sostenibilitat

Així serà el futur parc de la República, el nou gran «pulmó verd» de Terrassa

Els detalls del projecte, que s'enllestirà el 2025, s'han presentat aquest dimecres coincidint amb el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República

El projecte contempla la plantació de més de 600 arbres per sumar zones ombrívoles. | Ajuntament de Terrassa
per Marc Solé, Terrassa | 14 d'abril de 2021 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un nou pulmó verd al nord de Terrassa per convertir la ciutat en un referent en espais verds i així millorar la vida dels veïns. És així com l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha definit el futur parc de la República, un espai de 35.000 metres quadrats, que s'enllestirà el 2025 i suposarà una "connexió amable" entre dues artèries com són l'avinguda de Béjar i la rambla de Francesc Macià.

Aquest dimecres 14 d'abril, coincidint amb el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República, el centre cívic President Macià ha acollit l'acte de presentació del projecte, "llargament reivindicat", segons Ballart.


Les obres començaran el març del 2022 i acabaran a l'estiu del 2025 després de tres fases de construcció i amb un pressupost total de 4,67 milions. Així, segons el batlle, el que actualment és una gran esplanada amb centenars d'aparcaments es convertirà en un "espai per conviure amb un alt valor paisatgístic".
 

Estat actual del solar on es construirà el futur parc de la República. Foto: Roger Navarro


El projecte contempla la integració dels equipaments ja existents -el centre cívic i la zona esportiva de Sant Pere Nord- amb la construcció d'un edifici de vestidors i un edifici amb dues sales polivalents per a usos culturals, així com quatre espais de joc, una bassa de 610 metres quadrats que s'omplirà amb aigua recollida en canals, un hort urbà de 500 metres quadrats gestionat per l'Ajuntament i la plantació de prop de 600 arbres, com oliveres, til·lers i ametllers.

L'arquitecta en cap de l'obra, Anna Busqué, ha explicat que el projecte, adjudicat per concurs el 2018, "recull el paisatge rural i traces històriques que ja existien al terreny", la qual cosa el convertia en "diferencial". 


 

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, durant la presentació del futur parc de la República. Foto: Roger Navarro


 A banda, n'ha destacat el plànol previst "treballa sobre un solar, de dalt a baix, integrant equipaments". La gran quantitat de vegetació, ha explicat "proporcionarà una gran quantitat de zones d'ombra".

El futur parc de la República constarà de quatre zones de joc, tant per a infants com per adolescents. Tal com ha detallat Busqué, aquestes conformen una oferta lúdica "interessant i innovadora". Així, tot i que hi ha jocs clàssics com gronxadors, molles o un sorral, també s'hi trobarà dues excavadores amb sorra, una estructura de troncs i torres de més de vuit metres amb tobogans de tirabuixó. També hi destaquen els jocs per a persones amb capacitats diverses, com un gronxador amb capacitat per a cadira de rodes.
 

El futur ocuparà un espai de 35.000 metres quadrats entre l'avinguda de Béjar i la rambla Francesc Macià. Foto: Roger Navarro


Visiblement emocionat, el president de l'Associació de Veïns de Sant Pere Nord, Jaume Ábalos, ha remarcat el nom del parc pels valors que n'emanen, i és que, ha assegurat "s'ha lluitat molt per aconseguir fer-lo realitat". En aquest sentit, ha reconegut que els veïns se senten "orgullosos i contents" i ha celebrat que "donarà aire a un barri amb molta densitat de població".

També aprofitant el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República, la regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez, i el quart tinent d'alcalde de Drets Socials, Noel Duque, han participat aquest dimecres al matí en una hissada de la bandera republicana al mateix emplaçament, al costat del centre cívic de la rambla de Francesc Macià. A l'acte, en què també hi ha participat l'Associació de #Terrassa per la III República, també s'ha dipositat un ram de flors.
 

 

Participació