El mNACTEC acull la presentació del llibre «Històries Morboses (1348-1809)»

L'obra repassa amb detall l'afectació a Terrassa de grans pandèmies i epidèmies, com la pesta negra o la febre tifoide

Redacció
13 d'abril del 2021
Actualitzat el 14 d'abril a les 17:46h
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) acollirà aquest dijous, 15 d’abril, a les 19.00 hores, la presentació del llibre "Històries morboses (1348-1809)", de l'historiador Joan Soler, director de l'Arxiu Històric de Terrassa. Inscriu-te a la presentació en aquest enllaç.

L’obra tracta la situació sanitària de Terrassa des de l’època medieval fins al segle XIX i fa un repàs de les malalties infeccioses, les pandèmies i les epidèmies que van impactar sobre la població. L’acte anirà a càrrec del mateix autor de l'obra i de Sílvia Comellas Compte, coordinadora Àrea Vallès d’Arqueolític.

La recerca va començar durant el període de confinament del 2020, i s'ha contrastat informació amb les fonts originals que es troben a la documentació notarial de l'antic Ajuntament de Terrassa.  El repàs conté 11 documents que contenen novetats desconegudes de malalties infeccioses, des de la Pesta Negra de 1348 a l'epidèmia de febre tifoide del 1809. 

El títol “Històries Morboses” té un doble sentit, i és que “morbus” era la paraula en llatí per denominar genèricament a les malalties. genèricament a les malalties. Durant tota l’època medieval i moderna, “morbo” és utilitzat sempre amb aquest sentit. El llibre es pot obtenir de manera gratuïta a la seu de l'Arxiu Històric de Terrassa - Arxiu Comarcal del Vallès Occidental fins que s’esgotin les existències. Quan no en quedin, es podrà consultar digitalment a aquest enllaç.