Els Bastoners de Terrassa celebren els seus 40 anys amb una programació especial durant el 2021

La colla publicarà un llibre, celebrarà una gran exposició i divulgarà els balls de bastons a les escoles mentre que la Diada de Sant Jordi es trasllada a finals d'any

Les activitats del 40è aniversari dels Bastoners de Terrassa s'han presentat aquest dimarts a la casa Soler i Palet.
Les activitats del 40è aniversari dels Bastoners de Terrassa s'han presentat aquest dimarts a la casa Soler i Palet. | Marc Solé
Marc Solé
06 d'abril del 2021
Els Bastoners de Terrassa celebren aquest 2021 els 40 anys de la seva refundació amb una programació d'activitats especial. L'entitat de cultura popular ha presentat els actes en una roda de premsa al pati de la casa Soler i Palet, al Centre de Terrassa, amb l'assistència del president dels Bastoners, Oscar Montes, el membre històric Marc Galí, i la responsable de les colles infantils i monitoratge dels Bastoners de Terrassa, Paula Ané. També hi ha assistit la regidora de Cultura, Rosa Boladeras.

La regidora ha destacat que es tracta d'una "entitat emblemàtica que any rere any ha anat picant pedra per fer un servei important. A banda, n'ha destacat "l'aposta de l'acolla per la joventut". La voluntat de la colla durant aquest 2021 se centrarà en "promoure i mostrar el ball de bastons a Terrassa, en especial als seus joves", segons han remarcat els seus membres.

Enguany també se celebren els 10 anys del Jazz Stick (disciplina de ball que mescla ball de bastons, hoquei i jazz que es va estrenar a la Festa Major del 2011) i els 30 anys del tradicional Ball de Reis, que es balla cada 5 de gener i s'acompanya d'una recollida d'aliments per a la Fundació Busquets.

La primera activitat commemorativa serà l'exposició dels 40 anys, la qual el president dels Bastoners, Oscar Montes, ha definit de "dinàmica, interactiva i un pla perfecte per la família". Es podrà visitar del 10 al 29 d'abril als Amics de les Arts i consta de documents, fotografies, material i balls que han marcat els 40 anys de la refundació de l'entitat. Al setembre començaria un itinerari per ser exposada a tots els barris.

Una de les dates assenyalades dels Bastoners de Terrassa és per Sant Jordi, dia de l'aniversari. Aquell dia se celebra la tradicional Ballada amb motiu de la seva Diada. Tot i això, pel context de pandèmia, es traslladarà al quart trimestre del 2021 (possiblement a finals d'octubre o novembre) en un gran esdeveniment en què hi ha convidades diverses colles de Catalunya i també de la ciutat.

També es preveu per finals d'any la publicació d'un llibre sobre la relació del ball de bastons i Terrassa. Es tracta d'un llibre curt i "fàcil de llegir", segons la colla, que comença amb cinc contes sobre l'origen incert dels bastons. S'espera que vegi la llum pels volts de Santa Llúcia o coincidint amb el Congrés Internacional de Ball de Bastons, que se celebra entre el 20 i el 24 d'octubre a Reus.

Incloure la joventut als actes de celebració

En una colla on uns 90 dels 160 membres són nens i nenes, la joventut havia de tenir protagonisme en un any assenyalat com el present. Per això, s'han preparat activitats destinats als centres educatius de la ciutat per divulgar la disciplina bastonera entre els més joves.

Així, una de les activitats se centrarà en dur a terme petits tallers de bastons als instituts públics i concertats de Terrassa. A l'activitat, que començaria aquest tercer trimestre, s'ensenyarà el mateix ball a tots els alumnes per divulgar la "unió" que caracteritza la disciplina. També es repartiran entre les escoles, a partir del pròxim curs, amb guies elaborades per la colla amb què els mestres poden ensenyar la teoria i història dels balls de bastons. Hi haurà material didàctic per a tres franges d'edat diferents.