El TSJC dona la raó a l'Ajuntament de Terrassa i declara extingida la concessió amb Mina del 1941

La sentència del Tribunal també determina que la xarxa de subministrament de la ciutat és reversible i per tant podria passar, completament, a mans municipals

Redacció
30 de març del 2021
Actualitzat el 31 de març a les 10:07h
Seu de l'empresa municipal d'aigua de Terrassa, Taigua.
Seu de l'empresa municipal d'aigua de Terrassa, Taigua. | ACN
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona la raó a l'Ajuntament de Terrassa sobre la sentència que anul·lava els acords del Ple Municipal de l'1 de desembre del 2016. Aquell dia s'aprovava la finalització del contracte del 1941 amb Mina Pública d'Aigües de Terrassa després de 75 anys de servei, així com la llista de béns a retornar. Una decisió que es va materialitzar el 10 de desembre de 2018 amb la posada en marxa de l'empresa municipal d'aigua, Taigua. 

Amb aquesta sentència del TSJC es declara extingida la concessió i es confirma que la xarxa de distribució d'aigües és un bé reversible. Durant els 75 anys de contracte, l'Ajuntament i l'empresa es van comprometre a construir i substituir la xarxa de distribució d'aigua potable, amortitzant l'empresa amb les tarifes del servei. Ara, el Tribunal avala la possibilitat de l'Ajuntament de fer-se amb el 25% de la xarxa de distribució del centre de la ciutat -encara en mans de Mina- perquè considera que la xarxa és de titularitat municipal.

Pel que fa a les pròrrogues forçoses imposades per l'Ajuntament a l'empresa concessionària per tractar-se d'un servei d'interès públic, la sentència referma que la decisió del Ple Municipal de l'any 2016 s'ha de mantenir i no ser anul·lada. Segons l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, la decisió del tribunal "avala els acords del Govern i dels grups municipals signants", els quals, afegeix, es van fer "en clau de ciutat i en favor de la ciutadania". 

Per últim, la sentència indica quins béns són reversibles i quins no. Així, ho són la xarxa de distribució d'aigua, els instruments d'anàlisi, l'utillatge i els equips informàtics del laboratori, així com la resta de béns i actius necessaris per a la prestació del servei i que hagin estat adquirits a càrrec de les tarifes del servei d'abastament.

En canvi, no són béns reversibles la seu social de Mina (pel que fa als terrenys titularitat de l'empresa són reversibles les instal·lacions, quedant no reversibles la resta de porcions de terreny), els béns i les instal·lacions adquirits a títol onerós per la concessionària (excepte la xarxa de distribució) i les instal·lacions de Can Guitard.