El cas d'un veí de Terrassa amb un 90% de discapacitat arriba a les Nacions Unides

La defensa apunta que Said Ben Kadour es troba en situació de "infrahabitatge" que li dificulta la inclusió social

Els advocats de l'home apunten a una vulneració de drets bàsics en l'accessibilitat de casa seva.
Els advocats de l'home apunten a una vulneració de drets bàsics en l'accessibilitat de casa seva. | Cedida
19 de març del 2021
El cas de Said Ben Kadour, veí de Terrassa amb un 90% de discapacitat, arribarà al Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, amb seu a Ginebra (Suïssa). El despatx d'advocats egarenc Espai Humana ha tramitat una denúncia al·legant la "vulneració de drets fonamentals" que dificulten la inclusió social de l'home.

Segons un comunicat de la defensa, Ben Kadour viu amb la seva germana i el seu cunyat en un pis del Segle XX i té reconegut un Grau de Dependència per un accident produït el 2001 pel que necessita una escala de mobilitat reduïda i una tercera persona cuidadora.

Els seus advocats apunten que l'habitatge on viu no compleix les condicions mínimes d'accessibilitat: té barreres arquitectòniques, tant d'accés com a l'interior i dorm en un llit sense adaptar situat al menjador. A banda, expliquen, no disposa de grua, ni de suport adaptat al bany ni llit articulat. Per tot això, sumat a uns ingressos "tres vegades menors als recomanats", apunten a una situació de "infrahabitatge i risc d'exclusió residencial".

Tot i que rep una pensió d'alta invalidesa i una prestació de cuidador no professional, també ha de pagar una persona per ajudar-lo en les necessitats bàsiques, apunta Espai Humana. A més, paga mensualment una cadira elèctrica amb la qual es mou. Amb tots aquests factors, manifesten, "és impossible" tenir una vida "independent, autònoma, digne" que li permeti un "projecte inclusiu".
 

El pis on viu Ben Kadour no està adaptat a la seva condició física. Foto: Cedida


Els denunciants asseguren que Said Ben Kadour es troba en demanda d'ajuda des del 2001 a l'administració local "per un habitatge accessible o adaptable per gaudir d'una vida autònoma i digna". A més recorden que existeixen informes "sense resultat" de la síndica de Terrassa i el síndic de Greuges de Catalunya on recomanen a l'Ajuntament de Terrassa "una actuació urgent" en aquest sentit.

Davant del que consideren una omissió del cas per part de l'administració local, Espai Humana afirma que porten la situació de Ben Kadour a l'organisme internacional per poder donar compliment a drets com "l'habitatge, l'autonomia, la inclusió social, la intimitat i una vida digna".

Tal com explica un dels advocats del cas a LaTorre, l'organisme estudiarà la denúncia i emetrà un informe dictaminant si es produeix una vulneració de drets. Si es constata la violació de Drets Humans, instarà l'Estat o a l'administració competent que s'hi posi remei a través d'un canvi legislatiu, l'aplicació de noves normes o una indemnització. Tot i que recorden que aquests dictàmens no són d'obligat compliment, assegura que "tenen una força molt important" de cara a l'opinió pública i als Jutjats.
 

Ben Kadour dorm en un llit no articulat al menjador. Foto: Cedida