«El congrés està obert a tothom, la igualtat no ha de ser un objectiu exclusiu de les dones»

Heura Ventura, doctora en Enginyeria Tèxtil i professora de la UPC a Terrassa, és membre de l'organització del congrés "Dones, Ciència i Tecnologia" de Terrassa (WSCITECH) d'aquesta setmana

El congrés "Dones, Ciència i Tecnologia" se celebra aquest dijous 25 i divendres 26 de març.
El congrés "Dones, Ciència i Tecnologia" se celebra aquest dijous 25 i divendres 26 de març. | Roger Navarro
23 de març del 2021
Actualitzat el 24 de març a les 11:53h
La segona edició del congrés Dones, Ciència i Tecnologia de Terrassa se celebra aquest dijous 25 i divendres 26 de març. Amb una forta perspectiva de gènere, la cita pretén posar en relleu la situació d'inferioritat de les dones en aquests camps malgrat ser majoria en alguns d'ells, i a la vegada reconèixer-hi el seu paper "fonamental". Hi participen la UPC a Terrassa, l'Ajuntament de Terrassa i l'Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT).

Amb vista a la celebració de l'esdeveniment -que engloben unes quaranta ponències d'experts-, LaTorre ha entrevistat Heura Ventura, doctora en Enginyeria Tèxtil, professora i investigadora de la UPC a Terrassa, qui amb una desena de persones integra el comitè organitzador del congrés. Ventura exposa les claus del WSCITECH21 i recomana assistir-hi, ja que "té uns objectius pels quals ha de remar tothom, no només les dones".

- Com s'ha hagut d'adaptar la programació del congrés Dones, Ciència i Tecnologia a causa de la pandèmia?

- L'edició del congrés d'enguany té un format virtual, excepte els actes d'inauguració i de cloenda, que també es podran seguir en directe. La virtualitat ha arribat amb molta força, i, tot i que fa més complicat teixir una xarxa sòlida, permet l'accessibilitat des d'arreu.

- On es podran visualitzar les activitats?

- Les persones interessades a assistir-hi s'han d'inscriure en aquest formulari, i el 24 de març rebran l'enllaç a la sala d'actes virtual, des d'on podran visualitzar en directe totes les activitats. També s'hi poden connectar des del canal de Youtube de l'Ajuntament de Terrassa. És totalment gratuït.

- Quin format tindrà?

- Comença el dijous 25 de març, en horari de matí i tarda fins a les 18 h, i divendres 26, en horari de matí fins a les 13 h. Es faran una quarantena de ponències a través de xerrades, conferències i exposicions dividides en quatre temàtiques: Dones i Tecnologia, Dones i Salut, Dones i Ciència, i Divulgació i Comunicació. Les activitats seran consecutives i s'aniran succeint en poc espai de temps.

- En comparació a les expectatives de la primera edició, en època de prepandèmia, quines són les de l'actual edició?

- Que l'èxit es repeteixi, o s'ampliï. A la primera edició, que va ser presencial, hi van participar unes 200 persones, i en l'actual edició ja hem superat aquesta quantitat en persones inscrites. La virtualitat ens pot ajudar a arribar a més gent.

- La pandèmia impedeix al congrés acabar de fer el salt i convertir-se en referent?

- L'objectiu és que el missatge arribi al nombre més gran de persones possible, i veurem si la virtualitat pot jugar un paper a favor en aquest sentit. Confiem que aquesta iniciativa pot ser una bona eina per donar més visibilitat a la tasca de les dones en ciència i tecnologia, i li volem donar continuat per fer la bola cada cop més grossa.
 

Heura Ventura integra l'organització del WSCITECH21 amb una desena de persones. Foto: Roger Navarro


- S'han plantejat en algun moment suspendre la segona edició pel context actual?

- Mai, sabíem que l'haurien de transformar per la situació actual, però ens hem acostumat a les activitats virtuals i vam saber que aquesta seria la clau. És un congrés bianual, i per això el 2020 ja vam celebrar unes jornades que van corroborar la bona acceptació d'aquest sistema. Creiem que la igualtat és una cursa de fons, i la seva lluita no pot parar; és per això que veiem necessari celebrar aquest espai de reflexió malgrat les dificultats del moment.

- Què fa únic aquest congrés?

- Tot i que es parlarà de qüestions que afecten les dones que treballen en ciència i tecnologia arreu, el congrés destaca pel seu caire local i la participació de la comunitat educativa, i en especial universitària, de Terrassa. Apliquem l'expressió "pensa globalment, actua localment".

- Per què és important?

- Hem de posar en relleu que, al segle XXI, no trobem una paritat efectiva, i aquest el WSCITECH creiem que és una bona via. Per exemple, en camps com l'enginyeria som una minoria, però en sectors feminitzats, com el de la Salut, trobem que la part superior de les piràmides professionals està molt masculinitzada. En definitiva, volem donar visibilitat al paper fonamental de les dones en el camp tècnic i animar generacions futures de nens i noies a formar-ne part.

- Quins actes en destacaria?

- L'activitat inaugural serà interessant, ja que obrirà un debat molt necessari. El debat i conclusions de la cloenda també pretenem que marqui un full de ruta rigorós. Entremig, totes les propostes són excel·lents, amb persones molt expertes i predisposades a exposar les seves tesis. Des de l'organització estem encantades, ja que sabem que el congrés serà profitós per la forta perspectiva de gènere amb què s'enfocaran les activitats.

- A qui recomanaria assistir-hi?

- Per descomptat, a tothom, no tanquem les portes a ningú perquè ens interessa que el nostre missatge arribi a tothom. En definitiva, la igualtat és una fita que tots hem de voler assolir, i el contingut del congrés pot interessar a estudiants, empreses, institucions, entitats i famílies.
 

Ventura assegura que el congrés "està obert a tothom" i recorda que la igualtat ha de ser un objectiu compartit entre homes i dones. Foto: Roger Navarro


- Quins són els percentatges de ponents dones i ponents homes?

- Hi ha una presència majoritària de dones, d'un 80%, aproximadament. A la primera edició, el 2019, la participació masculina va rondar el 15%, però ens agradaria incrementar-la, ja que és un congrés amb uns objectius pels quals ha de remar tothom, no només les dones.

- Quines novetats hi ha?

- Hi destacaria "WSCITECH Jove", una activitat en què alumnes de batxillerat de centres educatius de Terrassa presentaran els seus treballs de recerca. Creiem que donar-los aquesta oportunitat és molt enriquidor per ambdues parts.
Arxivat a