«Les detencions de tres menors a Terrassa van ser aleatòries tot i ser visualment nens»

La defensa argumenta que les acusacions cap als joves de 14, 15 i 16 anys "són molt genèriques i subjectives i fins i tot un d'ells no sabia ni qui era Hasél"

Els Mossos encara no han enviat els atestats de les detencions a la Fiscalia.
Els Mossos encara no han enviat els atestats de les detencions a la Fiscalia. | Sergi Baixas
10 de març del 2021
Actualitzat a les 20:59h
La protesta a Terrassa contra l'empresonament de Pablo Hasél del 26 de febrer va acabar amb incidents entre antiavalots i manifestants, que es van saldar amb set detinguts, tres dels quals menors. Segons ha pogut saber LaTorre, es tracta de tres nois, veïns de Terrassa, nascuts l'octubre del 2004 (16 anys), el maig del 2005 (15 anys) i l'agost del 2006 (14 anys).

En declaracions a aquest mitjà, la defensa dels tres joves, a càrrec de l'advocada d'Alerta Solidària Norma Pedemonte, explica que els Mossos encara no han presentat l'atestat de les detencions. Tot i que és un procediment que sol tardar una setmana, a hores d'ara la Fiscalia no ha rebut cap document i no pot fallar sobre obrir un expedient, o arxivar la causa.

L'advocada d'Alerta Solidària explica que els Mossos "van detenir persones de manera aleatòria i ara han de justificar aquestes accions". En aquest sentit, confia que el magistrat "optarà per la segona opció", però si s'obre expedient "no veu una altra via que l'absolució".

No obstant això, la lletrada critica que les actes de les detencions dels tres joves "són molt genèriques, subjectives i poc detallades": un està acusat de "llençar ampolles", l'altra de "fer barricades" i un tercer, de "moure contenidors". Tanmateix, defensa que "cap va ser enxampat amb les mans a la massa" i afegeix que "hi ha proves de què almenys dos d'ells no participaven activament de la manifestació".

Pel que fa al més petit, el de 14 anys, apunta que va coincidir amb què havia quedat amb uns amics al Centre de Terrassa a l'hora de la protesta i "ni tan sols sabia qui era Pablo Hasél". Amb relació amb aquest fet, remarca: "Està a anys llum de tenir pèls a la barba, per entendre'ns". Sobre un altre dels acusats menciona l'existència de "proves solvents" que demostren que no participava activament a la protesta. Cap dels tres menors forma part de cap organització política o entitat.

Els tres menors van sortir en llibertat a les 3.40 h de la matinada de dissabte, després de declarar. Tot i que accepta que "forma part del protocol" la lletrada troba "prescindible" que se'ls despullés buscant objectes perillosos. A l'espera que la Fiscalia de Terrassa conegui els fets, afirma que "estan al·lucinant, ja que tot això és nou per a ells".