La ciutadania reclama compromís i projectes al govern per evitar el deteriorament de Terrassa

El manteniment de la ciutat, les desigualtats o la qualitat democràtica han estat les més reclamades durant el ple sobre l'estat de la ciutat

Ajuntament de Terrassa.
Ajuntament de Terrassa. | Roger Navarro
05 de març del 2021
Actualitzat a la 13:05h
Terrassa ha celebrat, aquest divendres 5 de març, el primer ple extraordinari sobre l'estat de la ciutat. Un ple que a banda de les intervencions dels cinc partits amb representació al Consistori, ha comptat amb la intervenció de diversos membres d'associacions veïnals i entitats de la ciutat que han reclamat al govern que posi fil a l'agulla per evitar que Terrassa caigui en una crisi irreversible, agreujada per la pandèmia del coronavirus. 

"Problemes diferents, solucions diferents" 

Raul Giménez, membre de l'associació de veïns Can Palet de Vista Alegre ha estat molt crític amb la gestió del govern pel que fa a les urbanitzacions, que també són Terrassa, ha recordat Giménez al govern. "Ens sentim ciutadans de segona perquè tenim la sensació que només es mira la City i hem de mirar el territori sencer". En aquest sentit, consideren que a les urbanitzacions cal millorar la gestió del transport públic i apostar per vehicles autònoms i flexibles; apostar per la recollida porta a porta en aquestes zones per evitar que els seglars campin en busca de menjar, reutilitzar la poda per generar biomassa, millorar la seguretat amb càmeres de videovigilància. En aquest sentit, l'alcalde, Jordi Ballart, ha avançat que s'instal·laran a finals d'any. Segons els veïns de Can Palet de Vista Alegre cal implementar "tecnologia al servei dels veïns" perquè "Terrassa sempre s’ha comparat per excusar-se, no per dir: nosaltres ja ho tenim", ha insistit Giménez. 

"Ens trobem adormits en el temps, falta de voluntat política"

Per la seva banda, Salvador Esquius, de l'associació de veïns de Can Roca ha criticat la "falta de planificació" del barri per "garantir solucions dels veïns". Esquius ha explicat que encara hi ha marquesines en desús. "Ens trobem adormits", ha insistit i ha explicat que al barri hi ha carrers malmesos pel pas de camions que continuen sense resoldre's. Tampoc s'han resolt, segons apunta Esquius, els problemes de l'entorn de Sant Eloi, tant pel que fa al tractament de les palmeres com per la plaça interna dels pisos. Finalment ha demanat resposta pel que fa a la finalització del Centre d'Atenció Primària (CAP) de Can Roca. 

"Cal evitar l’augment escandalós de famílies vulnerables"

Josep Antoni Sánchez, representant de la Federació d’Associació de Veïns de Terrassa (FAVT), ha explicat que en el ple d'aquest divendres només plantegen alguns temes "dins d'una llarga llista per vertebrar grans canvis". Des de la FAVT han volgut evidenciar els problemes de deteriorament del teixit comercial i del petit comerç, l'augment "escandalós" de les famílies vulnerables, l'ampliació dels barris "sense tenir en compte els equipaments necessaris" o la preocupació pel vandalisme. Per fer front a algunes propostes de la ciutat i "aprofitar recursos municipals en benefici de tots els ciutadans", des de la FAVT apunten que en sanitat cal ser "productius i crear protocols sanitaris per cuidar-nos en estat de normalitat i també d’emergència". També consideren que cal municipalitzar la gestió del transport públic, cal facilitar les instal·lacions de plaques fotovoltaiques als edificis i en aquest sentit, aposten per crear una nova empresa municipal que comercialitzi l’energia a la ciutat. Un seguit de situacions que cal reforçar amb "la participació ciutadana en la presa de decisions". 

"Preocupa l'estancament de l’administració en impulsar una estratègia socioeconòmica col·laborativa" 

Ramon Talamàs, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa ha liderat, segurament, la intervenció ciutadana més contundent i crítica amb el govern. Ell mateix ha expressat que "em sap greu aquesta crítica però la realitat és que hi ha una manca de sintonia amb la col·laboració que venim oferint". Segons Talamàs, l'Ajuntament està "estancat" pel que fa a l'impuls d'una estratègia socioeconòmica en col·laboració amb la Cambra. "Tenim la voluntat i compromís de col·laboració per evitar duplicitats". Una situació que segons Talamàs és fruit de responsables polítics i tècnics; "tant els costa coordinar-se, no veuen que a cada bugada perdem un llençol?". El responsable de la Cambra ha posat alguns exemples que segons ell "no són puntuals sinó que ens porten a pèrdues d’oportunitats". "La cultura de col·laboració hauria de passar a ser esporàdica a ser metòdica, transparent, etc", ha insistit. 

"La neutralitat política del Consistori és contrària a la qualitat democràtica de la qual presumeix"

Finalment, Mouad Essemmaa ha fet la intervenció en nom de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Terrassa que han criticat la "neutralitat política del Consistori" en relació amb la pancarta que s'havia de penjar des del balcó de l'Ajuntament amb el text "la democràtcia no es jutja". "La neutralitat és contrària a la qualitat democràtica de la qual presumeixen. És hora que la mostra de posició del govern sigui explícita". Segons l'ACN l'Ajuntament no ha fet res per defensar ciutadans terrassencs que han vist vulnerats els seus drets. "Si davant d’una injustícia no fas res, estàs al costat de l'opressor", ha lamentat. També consideren que cal més participació per garantir un futur amb qualitat a les institucions. Per això han apostat per crear un observatori de bon govern local per fiscalitzar el govern i també reformular la participació perquè sigui real i convertir-se en un model de democràtica directa.