La UPC de Terrassa estudia si viure en entorns pobres augmenta el risc de tenir problemes de visió

Uns 750 alumnes de 14 escoles egarenques participen en un estudi en què s'avalua la seva salut visual

Els alumnes de l'escola Nova Electra van ser els primers a participar-hi, aquesta setmana.
Els alumnes de l'escola Nova Electra van ser els primers a participar-hi, aquesta setmana. | ACN
Redacció
05 de març del 2021
Determinar si els infants d'entorns socioeconòmics més desfavorits tenen més risc de patir problemes oculars. És l'objectiu d'un estudi que ha començat aquesta setmana a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de Terrassa amb la participació d'uns 750 alumnes de 14 escoles de la ciutat.

Fins al juny, els infants passaran pel Centre Universitari de la Visió (CUV), on estudiants d'Òptica i Optometria els faran proves per avaluar la seva salut visual i detectar possibles problemes oculars. Tenint en compte que els primers símptomes de miopia es comencen a manifestar entre els vuit i els nou anys, els infants que participaran de la mostra són de tercer de primària. Aquesta setmana va ser el torn dels primers, els alumnes de l'escola la Nova Electra.

Es tracta del primer estudi d'aquestes característiques que es practica al sud d'Europa, i permetrà el risc de desenvolupar patologies oculars a causa de miopies elevades. La professora de la facultat d'Òptica i Optometria, Núria Vila, explica que "Tots els nens que passen per aquí reben un informe individual i l'escola un de global, i posteriorment nosaltres en fem un seguiment".
 

Els alumnes se sotmeten a un test visual per detectar possibles problemes oculars. Foto: ACN
 

A més, Vila apunta que "hi ha una relació entre afeccions visuals i el rendiment acadèmic dels nens, i en un article publicat s'estableix que les famílies amb menys poder econòmic fan menys seguiment de la salut visual dels nens".

Les dades de què disposen els investigadors permeten establir que les famílies amb menys poder adquisitiu fan un menor seguiment de la salut visual de la canalla, i per això des del centre també es fa un seguiment dels pacients que presenten alguna patologia, a més d'oferir consells per a l'aula i a casa, com reduir el temps davant les pantalles.

Conèixer la salut visual dels alumnes permet no només actuar en cas que es detecti alguna patologia, sinó que també és una eina per als metres a l'hora d'acompanyar els estudiants. "La revisió com a tutors és important perquè de vegades detectes alguna dificultat i no saps si és de visió o d'aprenentatge", explica Teresa Gutiérrez, professora de 3r de l'escola Nova Electra.
 

Els primers símptomes de miopia solen apareixer entre els vuit i els nou anys. Foto: ACN


Gutiérrez afegeix: "El cribratge ajuda a descartar alguna anomalia i ajuda a posar un nen a més a prop de la pissarra perquè vegi millor o que es posi ulleres". De cara a les famílies, en cas que algun nen necessiti ulleres, però no puguin assumir el seu cost, se'ls informarà que a través dels serveis socials de l'Ajuntament de Terrassa se'ls pot derivar al CUV perquè se'ls facin ulleres sense cost.