«D'una injustícia cap a set joves en creem organització popular»

Parlem amb Berta RB, membre del grup de suport "Detingudes 26-F Terrassa", constituït recentment per acompanyar judicial i emocionalment als set encausats pels incidents amb la BRIMO

Roda de premsa de presentació del grup de suport
Roda de premsa de presentació del grup de suport | Marc Solé
01 d'abril del 2021
Actualitzat a les 9:18h
El 26 de febrer, una manifestació al centre de Terrassa contra la detenció del raper Pablo Hásel donava pas a incidents entre protestants i antidisturbis dels Mossos d'Esquadra. La nit acabava amb càrregues i detencions: set veïns de Terrassa d'entre 14 i 25 anys quedaven arrestats i eren alliberats de matinada, acusats de desordres públics.

El dia que es complia el primer mes dels arrestos va néixer el grup de suport "Detingudes 26-F Terrassa", integrat per una trentena de persones entre familiars, amics i activistes. LaTorre ha parlat amb Berta RB, membre del col·lectiu, qui situa l'arxivament com a principal objectiu del grup, denúncia "l'espiral de repressió que deté caps de turc" i explica que donaran "acompanyament jurídic, emocional i polític" als detinguts.

- La plataforma considera que els joves són víctimes de detencions aleatòries. Per què?

- El vespre del 26 de febrer els incidents van començar després que els Mossos iniciessin càrregues injustificades i violentes. Després de la primera càrrega la protesta, plenament pacífica fins aleshores, es va dissoldre. De fet, malgrat que hi havia més policies que manifestants, els agents es van dedicar a clavar cops de porra a tothom qui passava, i a perseguir a grups que intentaven fugir. En aquest context i en situacions aïllades és quan es produeixen aquests set arrestos.

- D'on apareix la idea de crear aquest grup de suport?

- No hem inventat res: per desgràcia, no som la primera plataforma que es crea per unes circumstàncies similars. Ja fa anys que abunden les detencions polítiques, i el context evidencia que aquests detinguts són caps de turc víctimes de l'espiral de repressió. Davant d'aquesta situació, no podem quedar-nos de braços plegats i teixim una xarxa per recolzar-los.

- Quin és el seu objectiu?

- Volem donar contingut i resposta política a detencions polítiques. Per això, volem fer més senzill el mal tràngol que estan fent passar als encausats i a les seves famílies amb un acompanyament jurídic i emocional. A banda, volem fer difusió del cas, que es conegui la injustícia que estan vivint aquestes persones i aconseguir l'arxivament de la causa. D'una injustícia cap a set joves en creem organització popular, teixint una xarxa de persones conscients i indignades per la gravetat de la situació.

- En què se centrarà la seva acció?

- Som un moviment antirepressiu que vol manifestar solidaritat i fer-se ressò d'una causa injusta a través d'actes i les xarxes socials. Durant les concentracions intentarem aconseguir diners per pagar els costos dels advocats i fer caixa per una hipotètica sentència condemnatòria.

- Qui en forma part?

- Som una trentena de persones entre familiars i amigues de les detingudes, activistes i membre d'entitats com el Solidaritat Antirrepresiva de Terrassa (SAT) o Arran. A més estem obertes a qui vulgui col·laborar-hi. Cadascú fa la seva, però és bonic saber que ens unim contra la repressió: hem creat comissions i hi ha qui organitza actes, qui porta les xarxes, qui escriu els manifestos...

Quina és la pròxima convocatòria?

- El pròxim dissabte 10 d'abril farem una assemblea oberta al parc de Vallparadís de Terrassa on donarem a conèixer el moviment i convidem a assistir-hi qualsevol persona o entitat que s'hi pugui sentir-s'hi representada.

- Quin paper hi juga Alerta Solidària?

- El seu paper és fonamental: l'apartat jurídic, amb elles, el tenim cobert. Comptem amb advocades experimentades en la lluita repressiva, que entenen la situació i el context que l'envolta. Coneixen els passos a seguir en aquests casos i ens transmeten molta confiança.

- Com estan els acusats i les seves famílies?

- És un procés llarg, que pot allargar-se més d'un any fins a conèixer la decisió de la Fiscalia. Aquesta incertesa causa amoïnament i frustració als acusats i a les seves famílies: s'estaven manifestant legítimament per una causa que creien justa i no van tornar a casa!

- Els precedents els fan augurar que la causa pugui acabar bé?

- Sí, creiem que la causa no està prou fonamentada i confiem plenament que es quedi en un ensurt. Ara bé, viure amb aquest neguit ja és prou condemnatori, i això és important tenir-ho en compte.
Arxivat a