Geologia

La Diputació i el Geoparc fomentaran accions conjuntes al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

En l'àmbit de l'educació ambiental, la conservació del medi, la investigació i el desenvolupament econòmic

per Redacció, 1 de març de 2021 a les 17:00 |
Roca Giberta, roca singular a cavall dels termes municipals de Monistrol de Calders i Talamanca | Josep Canals / DiBa
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Diputació de Barcelona i el Patronat del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central han signat un acord per realitzar actuacions conjuntes en l'àmbit de l'educació ambiental, la conservació del medi, la investigació i el desenvolupament econòmic dels nuclis i poblacions del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, integrat a la Xarxa de Parcs Naturals, i del Geoparc Catalunya Central.

Les primeres línies de treball en el marc d'aquest acord se centraran en l'àmbit de la geoconservació, concretament en la protecció de codines com el Montcau, com a hàbitats singular, a més de la intervenció en el complex travertínic i les coves de Mura i les Muntanyes russes de Sant Vicenç de Castellet. 


En l'àmbit de la interpretació, els projectes conjunts giren a l'entorn dels llocs d'interès geològic dels cingles de l'Estoviada-Rocagiberta i els gresos de la riera de Sant Esteve, a Talamanca, la riera de Santa Magdalena al Pont de Vilomara, i l'itinerari del camí ral de Berga al seu pas per Talamanca.

En l'àmbit del geoturisme, es proposa participar en la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), l'actualització dels continguts de geologia de la web del Parc Natural i la presència a les respectives pàgines web i xarxes socials, a més de la restauració d'elements patrimonials com la teuleria de Trullars.


Objectius d'actuació comuns

El Geoparc de la Catalunya Central reconegut per la Unesco, el formen 29 municipis del Bages, cinc municipis del Moianès, a més del municipi de Collbató, al Baix Llobregat, amb una superfície d'uns 1.250 km2 i una població de 190.000 habitants. D'acord amb les directrius e la Unesco, els Geoparcs són espais geològics i paisatges de rellevància internacional, que juntament amb la resta del seu patrimoni, s'hi implementen estratègies de promoció i desenvolupament sostenible innovadores i respectuoses amb la identitat del territori a través del geoturisme, amb ofertes turístiques que tenen en la geologia el seu principal motiu d'atracció.

La Diputació de Barcelona comparteix amb el Geoparc l'objectiu de fomentar el desenvolupament econòmic sostenible del territori, vetllar per la conservació del patrimoni natural per a les generacions futures, fomentar l'ús públic i l'educació ambiental del patrimoni cultural i natural, apostar per la millora de la qualitat turística en l'àmbit territorial del Parc, lligada als seus recursos, tot plegat per gaudir, conèixer i preservar el medi natural.

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Obac està acreditat amb la CETS i desenvolupa accions amb l'objectiu, entre altres, de donar suport i fomentar les activitats relacionades amb la promoció i el desenvolupament de l'àmbit dels municipis que formen part del Parc de forma respectuosa per a la conservació del medi a través de la recerca científica i l'aplicació dels resultats per millorar la gestió del recursos naturals.

 

Participació