El Ple de Terrassa es conjura «contra el feixisme»

Ciutadans hi vota a favor però critica que la proposta "no contempli la hispanofòbia"

26 de febrer del 2021
Actualitzat el 01 de març a les 12:52h
Tots els grups municipals amb representació al ple municipal de Terrassa han votat aquest divendres a favor d'una proposta de resolució per la lluita contra el feixisme a la ciutat. D'aquesta manera, Tot per Terrassa, PSC, ERC, Ciutadans i Junts per Terrassa han estat d'acord amb instaurar un "compromís de treball conjunt per no banalitzar el racisme, el feixisme i l'odi".

Meritxell Lluís (JuntsxT) ha demanat, en nom de tots els signants, "garantir la igualtat de tracte a tota la ciutadania i ha celebrat que aquesta proposta "referma el compromís per no blanquejar actituds intolerants". En la mateixa direcció, ha recordat que en una proposta aprovada fa dos anys en aquesta línia, "el PP va votar en contra i Ciutadans es va abstenir".

La regidora Ona Martínez ha assegurat que "va de fer-se responsables contra una ideologia que ofereix respostes simples a problemes complexos". Per això, ha dit, "la lluita contra el feixisme ens ha de preocupar a tots. Amadeu Aguado, del PSC, ha manifestat que el seu grup "compartia al 100%" la proposta i ha recordat les paraules d'Umberto Eco: "El feixisme es cura llegint i el racisme, viatjant".

Núria Marín, de Tot per Terrassa, ha celebrat que els partits mostressin el seu suport per erradicar discursos excloents: "Tolerància zero contra qui nega la possibilitat de ser, estar, fer i estimar amb llibertat contra qui alimenta per omissió aquestes actituds".

Tot seguit ha arribat la intervenció de Ciutadans, que tot i que ha votat a favor, ha mostrat la seva disconformitat en alguns aspectes. El regidor David Aguinaga ha parlat per la formació tot criticant "l'ús instrumental del concepte feixisme per assenyalar l'enemic i ignorar els missatges d'odi dels que es troben al teu bàndol".

En aquest sentit, ha lamentat que es rebutgessin esmenes del seu partit en què es demanava també incloure "la hispanofòbia" en aquest acord, tot afirmant que "el feixisme és estructuralment acceptat a Catalunya en forma d'odi contra Espanya". Abans de votar-hi a favor, ha demanat a la resta de signants que "tothom tingui la mateixa reacció contra tots els discursos d'odi, ja que seria molt lleig que a l'hora de la veritat, tothom giri la vista perquè li és més còmode".