Terrassa construirà al cementiri municipal un espai de record per a nadons morts abans i després del part

Les famílies podran enterrar sense cap cost el seu fill o filla i disposar d'una zonas de dol

26 de febrer del 2021
Actualitzat el 01 de març a les 12:54h

La Junta de portaveus de l'Ajuntament de Terrassa ha aprovat una proposta per construir al Cementiri municipal un espai de record als nadons mort durant l'embaràs o de forma prematura després de néixer. Amb aquest, les famílies podran enterrar sense cap cost el seu fill o filla i disposar d'una zona de dol.

D'aquesta manera, es donarà resposta a les famílies que han patit una mort gestacional (a partir de la setmana 22 de gestació), o neonatal (durant les primeres quatre setmanes de vida del nadó).

Segons els grups municipals signants, aquest és un pas "important per les famílies que han perdut fills de forma prematura", tenint en compte que "no tots els serveis funeraris disposen d'un espai i procediments reservats en aquest acompanyament emocional. Actualment, municipis com Cervera, Torelló i Arenys de Mar compten amb un racó d'aquestes característiques.

Segons el text de l'acord, la mort gestacional i neonatal "és més habitual del que podem imaginar, tot i que segueix sent un tabú i poc visible a la nostra societat que porta a les famílies que el pateixen a portar-lo, molt sovint, en silenci i amb molt poc reconeixement social". Segons dades compartides per l'Ajuntament de Terrassa, es calcula que cada any moren a l'Estat 2.500 nadons, sis al dia.

Els pares d'aquests infants, prossegueix el document, "viuen un dol per la mort d’un ésser estimat, tot i que moltes vegades es menysté per la creença que no es pot estimar de la mateixa manera un fill/a que no s’ha conegut o que s’ha fet pocs dies". En aquest sentit, apunten, la falsa creença "agreuja el dolor i invisibilitat del dolor".