El futur de les troballes arqueològuiques del Raval de Montserrat, en mans de la Generalitat

L'Ajuntament dubta de si la peça compleix els criteris d'excepcionalitat per exposar la peça, però creu que a la fase dos "hi pot haver descobriments amb més valor"

El cup de vi descobert a les obres del número 9 del Raval de Montserrat.
El cup de vi descobert a les obres del número 9 del Raval de Montserrat. | Arxiu de Terrassa
24 de febrer del 2021
Setmanes enrere era notícia la troballa de restes arqueològiques a les obres que s'estan duent a terme als números 9 i 11 del Raval de Montserrat de Terrassa. Hi apareixia un espectacular cup de vi de 2,3 metres de diàmetre i dos de profunditat, datat del segle XVIII, i una creu de fusta amagada dins la paret.

Un cop fet el descobriment, tal com explica a LaTorre la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, la Generalitat estudia el valor de la troballa, com es fa en aquestes ocasions, per determinar si es tracta d'una obra "excepcional". Si rep aquesta catalogació l'administració té la potestat de decidir si se l'enduu o l'exposa al mateix lloc, encara que sigui propietat privada, com és aquest cas.

En aquest sentit, Boladeras reconeix que, tot i que "és un gran descobriment, no és una peça única", ja que "és bastant habitual". D'aquesta manera, des de l'Ajuntament de Terrassa, no es creu que compleixi amb els criteris per aturar definitivament el procés d'enderrocament.

No obstant això, si es confirma la decisió, la propietat decidirà el destí de l'obra, però la regidora explica que "està oberta a col·laborar". El projecte, iniciat el 2019, té la previsió de construir pisos al solar.

"Molta expectació" per la segona fase

La troballa en qüestió forma part de la primera fase de l'obra. Tenint en compte la ubicació dels edificis intervinguts, el sòl ja estava estudiat per arqueòlegs en col·laboració del Consistori. Això ha permès saber que per l'edifici situat al número 11, que es començarà a enderrocar a l'abril, hi passa un tram del fossar de la muralla medieval. 

Amb relació, Boladeras manifesta que en aquesta segona fase "hi ha moltes expectatives posades", per la qual cosa "hi ha molt interès". Per això tot i celebrar la troballa del cup i la creu, explica que segons els arqueòlegs "aquesta segona intervenció pot comportar descobriments amb més valor històric".